Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Uz gradsku upravu, u pružanje pomoći potrebitima uključili se i brojni Bjelovarci

Ugostitelji kuhaju besplatno, a Muzej za 2021. sprema izložbu uspomena iz izolacije

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Do domaćih proizvoda, osim na tržnici, sada se može doći putem aplikacije Bjelovar fresh koja predstavlja online tržnicu koja je u samo 24 sata imala 50.000 posjeta

Od samih početaka borbe za preživljavanje gospodarstva Bjelovar se svrstao u red gradova u koje bi se mogli ugledati ostali. Uz bok Koprivnici i Rijeci, Bjelovar je jedini smanjio vlastite prihode, ali i poduzeo niz od osam mjera namijenjenih pomoći lokanom gospodarstvu.

Gradonačelnik Hrebak u dogovoru sa strukom donio niz mjera Za pomoć gospodarstvu Grad usvojio osam mjera vrijednih osam milijuna kuna

Pokrenuta je i aplikacija Bjelovar fresh, točnije online tržnica koja je u samo 24 sata imala 50.000 posjeta. Bjelovarski obrtnici složni su i u inicijativi za pomoć najpotrebitijima pa je nekoliko lokalnih restorana odlučilo kuhati besplatne obroke. Na inicijativu bjelovarskog ugostitelja Damira Paveca, a uz potporu Udruženja obrtnika Bjelovar i Grada Bjelovara, pet obrtnika iz ugostiteljskog sektora ponudilo je svoje usluge Stožeru civilne zaštite kuhanjem obroka za potrebite.

– Obrtnici grada Bjelovara htjeli su se priključiti humanitarnom radu. Odlučili smo se pokrenuti tako što smo osnovali tim od pet obrtnika koji će pripremati 50 obroka dnevno za potrebe svih naših ljudi koji se nalaze u izolaciji ili za potrebite u kriznim Stožerima – otkriva Gabrijela Marija Patačko, predsjednica Udruženja obrtnika Bjelovar.

Gradonačelnik Hrebak predstavio izvanredne mjere za pomoć gospodarstvu Odgoda plaćanja komunalne naknade, a od 1. svibnja prirez se potpuno ukida

Složnost Bjelovarčana u ovim trenucima sigurno će se dugo pamtiti, a da se to zaista ne zaboravi pobrinula se kustosica Gradskog muzeja Bjelovar Marijana Dragičević. Malo razonode u vrijeme kada je to svima potrebno odlučila je unijeti Facebook grupom "Izložba u izolaciji".

– Grupa je pokrenuta s ciljem prikupljanja materijala za izložbu iz vremena epidemije COVID-19. Gradski muzej Bjelovar će za Noć muzeja 2021. napraviti izložbu za koju treba pomoć sugrađana, trebaju nam njihove uspomene iz ovog vremena. Pozivam građane da šalju fotografije, videosnimke, razmišljanja, crteže i sve ostalo čega se sjete. Možda se netko okušao u tajlandskoj kuhinji, možda je netko napokon naučio svirati gitaru, postao majstor monopola ili se počeo baviti vježbanjem – objasnila je ideju Marijana Dragičević.

Već su naveliko počeli pristizati materijali, fotografije, jelovnici, umjetnički radovi nastali u izolaciji. Tu su dječji radovi, kratke predstave s glavnim likovima napravljenima od papira, smiješni i zanimljivi popisi za kupnju te tradicionalno ukrašavenje doma za Uskrs.

Grad uvodi transparentnost i u trošenje javnog novca na sportske udruge Svi će imati uvid u naplatu članarina, dolaske na treninge, broj sportaša...

– Sve su to vrijedni materijali i vjerujem da će izložba biti svima zanimljiva. Svi ćemo se moći podsjetiti kako je bilo u bjelovarskim kućanstvima tijekom karantene – kazala je Marijana.