Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Gradonačelnik Hrebak predstavio izvanredne mjere za pomoć gospodarstvu

Odgoda plaćanja komunalne naknade, a od 1. svibnja prirez se potpuno ukida

Foto: Grad Bjelovar
Odlučeno je i da će se štedjeti i na manifestacijama, dotacijama udrugama i sportskim klubovima, a poticat će se rad OPG-ova i građevinskog sektora. Ušteda bi trebala biti oko milijun kuna, a to će se uložiti u poticanje gospodarstva

Nakon što je vodstvo Grada Bjelovara već u dva navrata smanjivalo prirez, trenutačna situacija uzrokovana koronavirusom ubrzala je proces njegova potpunog ukidanja, što je i bio početni cilj gradonačelnika Darija Hrebaka. Tako je Hrebak žurno reagirao i predstavio izvanredne mjere za pomoć gospodarstvu: da za gospodarstvenike i obrtnike vrijedi odgoda plaćanja komunalne naknade bez kamata, ali i da se od 1. svibnja u potpunosti ukida prirez.

Grad uvodi transparentnost i u trošenje javnog novca na sportske udruge Svi će imati uvid u naplatu članarina, dolaske na treninge, broj sportaša...

– Naš je posao da pomognemo gospodarstvu koje je zatekla ova kriza. Mogu najaviti neke od mjera koje će Grad Bjelovar napraviti odmah. Mi ćemo krajem mjeseca održati sjednicu Gradskog vijeća na otvorenom na kojoj ćemo donijeti odluku kojom se nakon 20 godina ukida prirez u Bjelovaru. Osim toga, ugostitelji, autoprijevoznici, gospodarstvenici koji izvoze ili uvoze određen dio komponenti za završne proizvode, jako su pogođeni ovim što se događa. Stoga smo odlučili da će gradska uprava donijeti odluku kojom će se odgoditi plaćanje komunalne naknade odmah sad, retroaktivno, od 1. ožujka. Sve dok ovakva situacija bude trajala – naglasio je Hrebak i dodao da na snagu stupa i zabrana zapošljavanja u svim gradskim ustanovama.

U BLIZINI GLAVNE CESTE U Bjelovaru će se graditi toplice, trebale bi biti gotove za dvije godine

– Posljednje tri godine spremali smo se za ovaj dan jer smo znali da će kriza kad-tad doći, a priprema za loša vremena radi se kada je gospodarstvo u usponu. Smanjivali smo posljednje tri godine gradsku administraciju, racionalizirali poslovanje i proračun, digitalizirali servise, ulagali u projekte EU, smanjivali lokalne poreze i osnaživali vlastito gospodarstvo i sada će biti puno lakše povlačiti odlučne poteze u svemu onome što nam predstoji – kazao je Hrebak.

Odlučeno je i da će se štedjeti i na manifestacijama, dotacijama udrugama i sportskim klubovima, a poticat će se rad OPG-ova i građevinskog sektora. Stoga su pojedine manifestacije poput Terezijane stavljene pod upitnik, dok su neke i odgođene.

Nakon godina truda, Europska komisija zaštitila poznati sir u obliku stošca Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla

– Neke od manifestacija ćemo, nažalost, morati preskočiti. Ugroženi su BOK fest, Amadeus fest, Pisanicom do Uskrsa već je otkazan, nagrada za najbolji startup također. Terezijana je upitna, ali još radimo kao da će biti. Samo na manifestacijama uštedjet ćemo milijun kuna koje ćemo uložiti u mjere za poticanje gospodarstva. Sigurno nećemo štedjeti na infrastrukturalnim projektima, na europskim projektima – cilj je na životu održati građevinski sektor, a poticat ćemo i OPG-ove zbog lokalne proizvodnje hrane – najavio je gradonačelnik.