Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Nakon godina truda, Europska komisija zaštitila poznati sir u obliku stošca

Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla

1/19
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Bjelovarski kvargl je sir s bjelovarsko-bilogorskog područja, od svježeg kravljeg mlijeka simentalki, kojem se nakon cijeđenja dodaju sol i slatka paprika, a zatim se oblikuje ručno u male stošce koji se suše i dime

Zagorski mlinci i puran, krčki pršut i ostali proizvodi vlasnici europske zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla dobili su društvo u obliku stožastog sira, bjelovarskog kvargla. Naime, nakon više godina truda, Europska komisija konačno je dala zeleno svjetlo i bjelovarski kvargl uvrstila na popis hrvatskih proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla.

Grad Bjelovar za poduzetnike u ovoj godini izdvojio dva milijuna kuna Najviše zainteresiranih za kupnju strojeva i opreme za što se može dobiti do 10.000 kuna

Spominje se stručnoj literaturi

Bjelovarski kvargl je hrvatski sir s bjelovarsko-bilogorskog područja, proizvodi se uz pomoć svježeg kravljeg mlijeka simentalki, kojem se nakon cijeđenja dodaju sol i slatka paprika, a zatim se oblikuje ručno u skladu s tradicionalnim postupkom, u male stošce koji se suše i dime. Zaštita tog sira temelji se na njegovu tradicionalnom načinu proizvodnje u bjelovarsko–bilogorskom području, čime je stekao svoj dugogodišnji ugled, koji je zadržan do danas.

U novije vrijeme ugled bjelovarskog kvargla dokazan je činjenicom da se njegov naziv i tradicionalna metoda pripreme spominju u stručnim časopisima o mlijeku i siru.

Projekt stručnog osposobljavanja “Mi to možemo” za osobe s tjelesnim teškoćama Postanite računalni operater, knjigovođa, gerontodomaćica - osposobljavanje besplatno

– Dobivanjem oznake zemljopisnog podrijetla bjelovarski kvargl postao je 25. hrvatski proizvod s takvom zaštitom i time stao uz bok istarskom pršutu ili ogulinskom kupusu. Prvi koraci koje je Grad poduzeo bili su još davne 2006. godine u smislu unapređenja proizvodnje i promidžbe kvargla i ostalih sireva izvorne recepture. Tako su organizirani i Dani sira u Bjelovaru, što je bio prvi u nizu sajmova sira. U skladu s njim osnovana je i prva Udruga proizvođača sira u Hrvatskoj “Bjelovarski kvargl“. Projekt smo radili i s Agronomskim fakultetom. Ovo za Grad Bjelovar znači jako puno jer možemo cijelu jednu granu poljoprivrede temeljiti na tom dijelu. Znamo da je Bjelovar poznat kao grad sira i upravo u tom smislu ćemo poticati vlastite OPG-ovce da se uključe jer će imati konkurentni proizvod koji će moći lakše plasirati na hrvatsko i europsko tržište – poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Gradonačelnik Hrebak ugostio izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj Ilana Mora ‘Nema sumnje da Bjelovar može biti poslovni partner izraelskim tvrtkama’

Poljoprivredne mjere

Pročelnica Sonja Novak najavila je da će se među poljoprivrednim mjerama naći i one za kvargl.