Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Gradonačelnik Hrebak ugostio izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj Ilana Mora

‘Nema sumnje da Bjelovar može biti poslovni partner izraelskim tvrtkama’

1/9
Foto: Facebook grada Bjelovara
Gradonačelnik Hrebak pokazao je veleposlaniku što se sve radi u Bjelovaru, ali ga upoznao i s onim na što je posebno ponosan, a to je transparentnost

Nema sumnje da Bjelovar može biti poslovni partner izraelskim tvrtkama, zaključio je veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor prilikom službenog posjeta Bjelovaru.

Projekt stručnog osposobljavanja “Mi to možemo” za osobe s tjelesnim teškoćama Postanite računalni operater, knjigovođa, gerontodomaćica - osposobljavanje besplatno

Sličnosti kao temelj za suradnju

Poziv gradonačelnika Daria Hrebaka objeručke je prihvatio, ponajviše kako bi se pobliže upoznao s jednim od najvećih projekata toga grada – obnovi Doma kulture, nekadašnje sinagoge sagrađene početkom 18. stoljeća. Na prijateljskom sastanku tako je bilo riječi i o Domu kulture, ali i o napretku i potencijalu Bjelovara te o njihovoj mogućoj suradnji.

– Najbitniji razlog zašto smo pozvali veleposlanika jest da ga upoznamo sa svim onim pozitivnim stvarima koje više od godinu dana radimo u Bjelovaru. Isto tako, vidimo mogućnost suradnje s izraelskim tvrtkama, smatramo da smo vrlo slični u poljoprivredi, energetici. Veleposlanika smo upoznali i s rezanjem poreza i birokracije, digitalizacijom, a bili smo i u Veleučilištu. Pokazali smo mu i ono čime se najviše ponosimo, a to je transparentnost. To su stvari koje očekujemo da prenese dalje u svoju zemlju i da možda pošalje dobru priču o Bjelovaru te da to rezultira dobrom suradnjom Izraela i Grada Bjelovara – naglasio je gradonačelnik poručivši da se trudi poslati snažnu poruku da se ne zaboravi da je Bjelovar grad u kojem je upravo židovska zajednica bila jedna od važnih čimbenika razvoja.

Potpisan ugovor o poslovnoj suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) Poduzetnicima vrlo povoljne kamate, Županija ih subvencionira do kraja kredita

Veleposlanik je izjavio da je ugodno iznenađen Bjelovarom, da grad i njegovo vodstvo vidi kao energične, a pozvao je i gradonačelnika Hrebaka u Izrael gdje, smatra, sigurno ima potencijalnih partnera za Bjelovar i Hrvatsku.

Podrška i iz Zagreba

– Iznimno mi je drago što sam u lijepom Bjelovaru. Impresioniran sam svim stvarima koje sam saznao na ovim sastancima s gradonačelnikom. Nema sumnje da Bjelovar može biti poslovni partner izraelskim tvrtkama – rekao je veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor osvrnuvši se i na buduće bjelovarsko kazalište.

Grad Bjelovar za poduzetnike u ovoj godini izdvojio dva milijuna kuna Najviše zainteresiranih za kupnju strojeva i opreme za što se može dobiti do 10.000 kuna

– Razgovarali smo i o prošlosti te sam zahvalan gradonačelniku na inicijativi da obnovi staru gradsku sinagogu. Na mjestu na kojem je nekoć stajala sinagoga sagraditi kulturni centar pravi je potez. Znam da i Židovska zajednica iz Zagreba podupire ovu inicijativu – poručio je veleposlanik Mor.