Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Grad uvodi transparentnost i u trošenje javnog novca na sportske udruge

Svi će imati uvid u naplatu članarina, dolaske na treninge, broj sportaša...

Foto: Grad Bjelovar
Grad Bjelovar surađuje s mladom zagrebačkom tvrtkom Fortis Labor koja je razvila aplikaciju SOM sport, a gradonačelnik Hrebak potpisao je ugovor s direktorom tvrtke Gašparićem o licenciji za aplikaciju

Transparentnost koju provodi Grad Bjelovar nije zaobišla ni gradske sportske udruge. Naime, Grad uskoro provodi i potpunu digitalizaciju pravdanja namjenskih sredstava iz gradskog proračuna u sportu. Time će se javnosti pružiti uvid u trošenje javnog novca u realnom vremenu, a sportskim klubovima omogućit će se, među ostalim, naplata članarina, vođenje evidencije dolazaka na treninge i slično.

U BLIZINI GLAVNE CESTE U Bjelovaru će se graditi toplice, trebale bi biti gotove za dvije godine

Da bi se to omogućilo, Grad Bjelovar surađuje s mladom zagrebačkom tvrtkom Fortis Labor koja je razvila aplikaciju SOM sport, koja samo poslovanje klubova čini transparentnijim. Naime, cilj je podići razinu transparentnosti u Sportskoj zajednici Grada Bjelovara, ali i pojednostaviti i ubrzati procese između Grada, Sportske zajednice i klubova. Tako je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak s direktorom tvrtke Fortis Labor Lorenzom Gašparićem potpisao ugovor o licenciji za aplikaciju SOM sport. Revolucija za Sportsku zajednicu, kako je naglasio Hrebak, od koristi će biti kako Gradu Bjelovaru tako i samim građanima, koji će moći detaljno vidjeti na što odlazi njihov novac.

– Naši građani često se žale na neadekvatne uvjete u sportu, na to da se često ne zna kako se troši javni novac u dotacijama sportskim klubovima, udrugama i onima koji se financiraju iz Sportske zajednice. Mi smo odlučili i tu napraviti iskorak. Tako će se sportskim klubovima omogućiti digitalna naplata članarina, vođenje evidencija, a nama kao Gradu to će biti jasan znak da možemo pratiti kako se troši novac kod onih koji taj novac primaju iz Sportske zajednice – rekao je Hrebak.

Nakon godina truda, Europska komisija zaštitila poznati sir u obliku stošca Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla

Vjeruje da će to doprinijeti i Gradu i građanima koji će moći vidjeti kako se troši njihov novac, ali isto tako i svima koji plaćaju članarine u sportskim klubovima, a nikad nisu potpuno sigurni gdje taj novac završava. S druge strane, Grad će moći vidjeti koliko stvarno ima sportaša u Bjelovaru, koje su njihove dobne kategorije i ostale demografske statističke brojke, na temelju kojih mogu planirati financiranje sportskih udruga i raditi strategiju razvoja sporta.

Alen Kiđemet, tajnik Sportske zajednice Grada Bjelovara, uvjeren je da ovaj potez može donijeti samo dobre rezultate.

– Sportska zajednica raspolaže respektabilnom svotom novca koji raspoređuje sportskim udrugama Grada Bjelovara, ove godine to je više od 6 milijuna kuna. Jedna ovakva aplikacija može donijeti samo dobro Sportskoj zajednici – zaključio je.

SVETA NEDELJA Građani će ocjenjivati zaposlenike gradske uprave pa će ih se po tome i nagrađivati