Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Iz Fonda europske pomoći za siromašne stižu 757.534 kune

Besplatan ručak u školi za 371 učenika

prehrana
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Partneri su Gradu svih sedam osnovnih škola s područja Grada, Katolička OŠ Svete Uršule i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar

– U varaždinskim osnovnim školama neće biti gladne djece jer je Grad Varaždin najsiromašnijim učenicima osigurao prehranu – najavili su u Gradskoj upravi. Gradu Varaždinu je iz europskog fonda za projekt “Školska prehrana za sve – SPAS“ odobreno više od 757.000 kuna, što će biti dovoljno za prehranu djece iz socijalno ugroženih obitelji do kraja školske godine.

Gradski muzej Varaždin Predstavljanje Tiskan novi vodič kroz odjel Gradskog muzeja

Ublažavanje siromaštva

Besplatnu užinu ili ručak po minimalnoj cijeni svakodnevno će u školi dobivati 371 učenik. Na otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga koji je objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebnije Varaždin je 20. listopada prošle godine podnio projektni prijedlog “Školska prehrana za sve - SPAS“. Partneri su mu svih sedam osnovnih škola s područja Grada, Katolička osnovna škola Svete Uršule i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin. Cilj je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili riziku od siromaštva podjelom hrane u osnovnim školama. Odluka o financiranju varaždinskog projekta donijeta je 2. veljače, a odobren je maksimalni iznos od 757.534 kune. Na raspolaganju je za cijelu državu 25 milijuna kuna, a Ministarstvo za socijalnu politiku u posljednjoj, trećoj odluci raspodijelilo je oko 8,2 milijuna kuna. Pravo na prehranu jedan učenik može istovremeno ostvariti za besplatnu užinu u punom iznosu, prema važećem cjeniku škole i subvenciju ručka do maksimalno 5,47 kuna.

I lani besplatna užina

– Grad Varaždin i prijašnjih je godina osiguravao besplatne obroke školske kuhinje siromašnoj djeci. Tako je, primjerice, prošle godine besplatnu užinu u školskoj kuhinji imalo 310 djece čiji su roditelji to zatražili putem ankete, za što je potrošeno oko 562.000 kuna osiguranih preko zaklade “Hrvatska za djecu” – napominju u Gradskoj upravi.

Autobusni kolodvor u Varaždinu Investicija vrijedna četiri milijuna kuna Na jesen dobivaju prvi ‘zeleni kolodvor’ u Hrvatskoj