Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Grad Lipik pomaže roditeljima

Besplatne bilježnice i likovne mape za sve lipičke osnovnoškolce

Osnovnoškolci će prvoga dana u školi na školskim klupama dočekati udžbenici, radne bilježnice i bilježnice neophodne za ovu školsku godinu
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Osnovnoškolci će prvoga dana u školi na školskim klupama dočekati udžbenici, radne bilježnice i bilježnice neophodne za ovu školsku godinu.

Unazad nekoliko godina postalo je uobičajeno da Grad Lipik za sve učenike osnovnih škola koji imaju prebivalište na području Grada osigurava besplatne radne bilježnice. Ta dobra praksa nastavljena je ove godine tako da će, kako nam je najavio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, osnovnoškolci prvoga dana u školi na školskim klupama dočekati udžbenici, radne bilježnice i bilježnice neophodne za ovu školsku godinu.

Javni poziv Besplatno ljetovanje za 144-ero djece

Pomoć roditeljima

– Kao i za ostali dio Hrvatske, udžbenike za osnovnoškolce osigurava država, dok ćemo mi osigurati bilježnice i mape za likovni odgoj. Smatramo da je to velika pomoć roditeljima i da će im biti ušteđena znatna sredstva u kućnim budžetima. Ipak su to iz godine u godinu bila znatna izdvajanja kojih će biti oslobođeni. Ovo je i još jedna demografska mjera – rekao je Kasana.

Inače, na području Lipika djeluju dvije osnovne škole, OŠ Lipik i OŠ Grigor Vitez, s ukupno oko 400 učenika. Za sve njih će biti osigurani udžbenici, radne bilježnice, bilježnice i mape za likovni odgoj. Kada je riječ o financijskom dijelu Grada Lipika, kako kaže Kasana, bit će osigurano sredstava koliko treba da se mogu nabaviti sve potrebne bilježnice. Isto tako za sve prvašiće osigurani su i poklon-paketi kojima se mališanima želi iskazati dobrodošlica u škole. Već prvih dana školske godine za najmlađe će, u suradnji s PP Lipik, biti organizirana edukacija kako bi se što sigurnije kretali ulicama.Govoreći o ulaganjima u škole, Kasana kaže i kako Grad sufinancira i produženi boravak djece u školama.

Nova školska godina očekuje se u izazovnim okolnostima, puno toga još se ne zna i očekuju se upute resornog ministarstva Pomoć djeci i roditeljima Prijevoz autobusom i vlakom i dalje besplatan za sve učenike

– Veliki broj roditelja radi, a da pri tome nemaju osigurane „baka-servise“. Stoga smo odlučili pokrenuti i produženi boravak tako da će djeca nakon škole moći ostati u školi gdje će biti pod stručnim nadzorom, imat će osiguran obrok te moći riješiti domaću zadaću i ponoviti gradivo ako je potrebno. Dolaskom kući spremni su za igru. Smatramo da je to također velika pomoć roditeljima koji sada neće morati tražiti alternativna rješenja i razmišljati gdje im je dijete i što radi – istaknuo je Kasana. Inače, u novoj školskoj godini učenike u OŠ Lipik dočekati će opremljena škola na kojoj su u međuvremenu postavljeni i solarni kolektori, travnato igralište, a uređuje se i terasa.

Studentske stipendije

Do početka nove školske godine trebao bi biti nanovo popločen glavni školski ulaz i asfaltiran sporedni s dvorišne strane. OŠ Grigora Viteza trenutačno je u procesu radova na poboljšanju energetske učinkovitosti s tim da početak nastave nije upitan jer za to postoje svi uvjeti. Po riječima Kasane, razmišlja se i o uvođenju produženog boravka i u vrtić, ali će seprethodno s roditeljima vidjeti kolika je zainteresiranost i potreba roditelja. U međuvremenu se gradi novi vrtić. Nisu zabravljeni niti studenti tako da su osigurane stipendije za sve studente koji redovito studiraju. Davanjem godine stipendija se produžava dokle god školovanje traje.

LORA Požega Besplatne radionice o energetskoj obnovi kuća

– I Grad Lipik, kao i svi drugi gradovi, suočen je s nizom problema i potreba, ali unatoč tome činimo maksimalno kako bismo pomogli djeci i njihovim roditeljima. Sve što činimo velika je pomoć roditeljima, ali i stvara uvjete za bolji i kvalitetniji život. U isto vrijeme to su i demografske mjere – zaključio je Kasana.