Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
PROJEKT "PRUŽI RUKU"

Besplatni dnevni boravak za osobe s Alzheimerom

U Hrvatskoj je danas prosječni životni vijek muškaraca 74 godine, a žena 79 godina, a demografska je slika loša
Foto: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL
U planu je i osnivanje call centra za podršku obiteljima oboljelih od Alzheimera koji nisu korisnici dnevnog boravka i široj zajednici, kao i senzibiliziranje javnosti zahvaljujući Alzheimer caféu.

Međimurska županija provodi projekt "Pruži ruku" u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Čakovec, namijenjen osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti. Ponudit će im se dnevni boravak i tako pomoći i njihovim obiteljima. Župan Matija Posavec kaže da je vrijednost projekta 1,5 milijuna kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

U Rovinju svečano otvoren dograđeni dio Doma za starije osobe ‘Domenico Pergolis’ Uređen i prostor za oboljele od Alzheimera i drugih demencija

Trajat će dvije godine, a obuhvaća adaptaciju i opremljen prostor u depandansi Doma za starije i nemoćne osobe, gdje će korisnicima biti omogućen besplatni dnevni boravak s kvalitetnim programom. Nabavit će se 20 GPS uređaja za praćenje kretanja korisnika u uznapredovaloj fazi bolesti. Ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović kaže da će, uz postojeće stručno osoblje, zaposliti i pet novih stručnjaka, a uključit će se i Odjel psihijatrije ŽB Čakovec.

Pročelnica Upravnog dodjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ-a Sonja Tošić-Grlač istaknula je kako je danas prosječni životni vijek muškaraca 74 godine, a žena 79 godina. Uspoređujući s drugim bro očuvan primjerak tradicijske arhitekture Međimurja, a nalaze se u središtu ekološke mreže Međimurje Natura 2000, područja koje je pod zaštitom Europske unije u kojem žive dvije od sedam najugroženijih vrsta leptira u Europi, veliki livadni plavac i zagasiti livadni plavac.

Rekonstrukcijom i uređenjem prostora zaživjet će centar interpretacije i edukacije o leptiru plavcu i važnim staništima biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na livadama gornjeg Međimurja – kažu u Međimurskoj županiji. Uz građevinske i zanatske radove, postavit će se i multimedijalni sadržaji o leptirima. Te dvije vrste nalaze se na IUCN-ovom popisu Radovi na rekonstrukciji i dogradnji završit će i prije roka pa će umjesto u studenome, kako je bilo planirano, prostor biti dovršen već tijekom rujna europskim zemljama, Hrvatska ulazi u skupinu s najlošijom demografskom slikom.

Dom za starije i nemoćne Sisak Dom za starije i nemoćne osobe Sisak Osniva se odjel za Alzheimerovu demenciju?

– Cilj je uključiti osobe u život zajednice kroz rad dnevnog boravka u sklopu Doma za starije, spriječiti preranu institucionalizaciju, a članovima obitelji omogućiti usklađenje obiteljskog i poslovnog života – rekla je. U planu je i osnivanje call centra za podršku obiteljima oboljelih od Alzheimera koji nisu korisnici dnevnog boravka i široj zajednici, kao i senzibiliziranje javnosti zahvaljujući Alzheimer caféu.