Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Sporazume je prošli tjedan potpisao župan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima

Besplatni udžbenici dočekat će osnovce prvog dana škole

Besplatni udžbenici za osnovce
1/2
Foto: Marko Prpić/PIXSELL/Ilustracija
Više od 150 milijuna kuna, odnosno 40 posto proračuna, ide preko Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu

Zagrebačka županija prvi je put osigurala sredstva za sufinanciranje besplatnih udžbenike za sve svoje osnovnoškolce. Velika je to novost za svih 25.523 učenike i njihove roditelje kojima će to, smatraju u Županiji, biti veliko financijsko rasterećenje.

Prvi iza Zagreba

Zagrebačka županija odlučila je izdvojiti 12 milijuna kuna, a sporazume o sufinanciranju udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava te provođenju postupka javne nabave potpisao je župan Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola prošli tjedan.

vino otvoren do 6. rujna Raspisan natječaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije

– Besplatni udžbenici samo su jedna u nizu mjera kojima nastojimo pružiti što kvalitetnije i dostupnije obrazovanje – rekao je župan Kožić te istaknuo kako Zagrebačka županija, izuzme li se Grad Zagreb, izdvaja najviše sredstava u Hrvatskoj za nabavu udžbenika. Dodao je i da je samo u ovoj godini više od 150 milijuna kuna, odnosno 40 posto izvornog proračuna, ide upravo preko Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu.

poduzetnici Novi natječaj Poduzetnicima čak pet milijuna kuna potpora do 26. lipnja

Budući da se cijene udžbenika razlikuju od razreda do razreda, dogovoreno je da će Zagrebačka županija financirati fiksni iznos od 470 kuna po učeniku za nabavu udžbenika, dok će gradovi i općine prema potrebi i u skladu sa svojim mogućnostima osigurati ostatak sredstava.

Čekat će ih na stolu

Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić postupak javne nabave provesti Zagrebačka županija kako bi prvog dana nastave sve školarce njihove knjige čekale na školskim klupama. Trebaju samo paziti da ih na kraju školske godine sve vrate očuvane.

– Škole će za zadovoljstvom na sebe preuzeti ‘slatku brigu’ u vezi s nabavom udžbenika – poručio je Ravnatelj OŠ Božjakovina Jure Mišković.

ULO hladnjača Prva u Hrvatskoj Otvorena ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće Dani zagrebačkih jagoda na Trgu kralja Tomislava Sve se crveni Najbolje jagode županijski proizvođači prodaju u Zagrebu