Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka 598 pregleda
Peticija u Karlovačkoj županiji

Besplatni udžbenici nemaju veze s politikom, želimo pomoći roditeljima

Potpisivanje peticije za besplatne udžbenike
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Župan Ivan Vučić nam je u siječnju obećao da će na sjednici Županijske skupštine staviti točku dnevnog reda za osnivanje povjerenstva koje će donijeti odluku o najboljem modelu financiranja udžbenika. I naravno, prevario nas je i lagao, rekla je HNS-ova kandidatkinja za županicu Marina Novaković Matanić

- Žao mi je što ćemo tijekom kampanje morati provoditi i peticiju za besplatne udžbenike za osnovce u Karlovačkoj županiji. Nije mi jasno da našim političarima nisu u interesu djeca i budućnost. Župan Ivan Vučić nam je u siječnju obećao da će na sjednici Županijske skupštine staviti točku dnevnog reda za osnivanje povjerenstva koje će donijeti odluku o najboljem modelu financiranja udžbenika. I naravno, prevario nas je i lagao. Na skupštini je izjavio da nema smisla jer su uskoro izbori. I što je najgore taj je stav podržalo predsjedništvo na dogovoru o dnevnom redu u kojem su i članovi SDP-a, HSU-a, HDZ-a. Nikome od njih nije stalo do toga da roditeljima olakšaju nabavku udžbenika - kazao je Marina Novaković Matanić, jedna od pokretačica inicijative za besplatne udžbenike i HNS-ova kandidatkinja za županicu.

U svim gradovima i općinama

Svjesna je, kaže, da je Damir Jelić, HDZ-ov gradonačelnik Karlovca tu inicijativu za Karlovac podržao zbog skorih izbora, te da, ako on postane novi župan, tu ideju neće prenijeti na županiju.
- Iznos od šest milijuna kuna za udžbenike za osnovce, koji bi se izdvajao svake četiri godine, zapravo je kap u moru u proračunu Karlovačke županije, a mnogim bi roditeljima to bio spas. Ova inicijativa nema veze s politikom i u Karlovcu su je podržale razne političke opcije, ovo je stvar pomaganja roditeljima - dodala je Novaković Matanić. U Dugoj Resi, gdje su počeli potpisivanje peticiije podržao ju je Zoran Vilović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Duge Rese s liste MOST-a, a najavila je potpisivanje po svim gradovima i općinama.
- Ako ja postanem županica, peticiju ću 'dati sebi', a ako to bude Damir Jelić, on će imati odgovornost provesti je u djelo. Ako u tri mjeseca ne napravi ništa, organizirat ću referendum u kojem mi treba 25.000 potpisati građana kako bi im briga za osnovce postala 'obvezujuća' - dodala je M. Novaković Matanić.