Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
mjere zapošljavanja

Besplatno obrazovanje za nezaposlene

Foto: Grad Bjelovar
Trenutačno se provode programi obrazovanja iz područja metalurgije i građevine, stranih jezika

Područni ured Zavoda za zapošljavanje Bjelovar u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Bjelovar organizirao je okrugli stol “Obrazovanje odraslih za potrebe tržišta rada“.

Nazočne je pozdravila Martina Topalović, predstojnica HZZ PU Bjelovar i Zvjezdana Galkowski, ravnateljica POU Bjelovar. Kao govornici na okruglom stolu sudjelovali su poslodavci s područja Bjelovarsko–bilogorske županije: Zdenka, Koestlin, Suvenir Arbor, Vita Nova te Parketi Sabljo koji su korisnici mjere HZZ-a za osposobljavanje na radnom mjestu.

o budućnosti visokog obrazovanja Kvaliteta - odgovor na izazove visokih učilišta

Riječ je o jednoj od devet mjera aktivne politike zapošljavanja za koje je u ovoj godini osigurano 1,6 milijardi kuna. Predstojnica PU HZZ-a Topalović rekla je da mjeru mogu koristiti nezaposlene osobe koje imaju najviše završenu srednju školu, u evidenciji su HZZ-a dulje od 12 mjeseci, a izgubile su znanja i vještine za posao za koji su se obrazovali.

Mjera traje 6 mjeseci, poslodavcu se isplaćuju troškovi mentorstva do 700 kuna, a polaznici dobivaju plaćen prijevoz te novčanu pomoć od 2750 kuna. Također, prezentirana je i mjera obrazovanja nezaposlenih koja je besplatna za sve osobe prijavljene u evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

– Trenutačno se provode edukacije iz područja metalurgije i građevine, stranih jezika, a u pripremi su programi za njegovateljice kao i tri programa iz područja informatike i EU projekata. Po završetku obrazovanja, nezaposlena osoba dobiva certifikat, novčanu pomoć od nešto više od 1300 kn te plaćen prijevoz – objasnila je Topalović.

Zidari Županija projektom želi smanjiti rizik od socijalne isključenosti Besplatne prekvalifikacije za 70 nezaposlenih