Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Državna tajnica Dunja Magaš na sastanku u Županiji

Bespovratna sredstva za digitalizaciju procedure izrade prostornih planova

storyeditor/2024-06-24/magas_3.jpg
Foto: BPŽ STOPA sufinanciranja prihvatljivih troškova je 100 posto

Državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš sastala se u maloj županijskoj vijećnici s ravnateljem Centra za razvoj Brodsko-posavske županije Damirom Mirkovićem.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnom javnom pozivu spomenutog ministarstva za dodjelu bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava "ePlanovi". Za taj poziv osigurana je alokacija od 11 milijuna eura, a bespovratna sredstva bit će dodijeljena iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenta "EU sljedeće generacije".

Cilj poziva je olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati proceduru izrade prostornih planova u Hrvatskoj, omogućiti uspostavu platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga te smanjiti opterećenje građanima, poslovnim subjektima i investitorima.

Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova je 100 posto. Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb.

Sastanak je bio prigoda za podsjećanje što Ministarstvo čini i u pogledu stambenog zbrinjavanja.

Tim povodom Ministarstvo i Vlada RH prioritetno su posvećeni osiguranju pomoći prilikom stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. U ovome trenutku Hrvatska provodi nekoliko modela potpore. Tu je Program društveno poticane stanogradnje POS prema kojem je dosad sagrađeno gotovo 9000 stanova, model subvencioniranja stambenih kredita za mlade putem kojeg je svoj dom dosad osiguralo više od 34.000 obitelji te Program međuresorne suradnje s ciljem stambenog zbrinjavanja obitelji u potrebi. (

storyeditor/2024-06-19/sdz_1.jpg Javiti se mogu čak i korisnici lokalnih i državnih poticaja Javni poziv za sufinanciranje ugradnje solara i dizalica topline storyeditor/2024-06-24/SLIKA2.webp Za prijevoz osoba s invaliditetom Gradsko društvo Crvenog križa dobilo novo kombi vozilo Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Općina Konavle proteklih su pet godina sufinancirali projekt istraživanja i kloniranja ove vinske sorte, a priznavanje klona omogućit će veći broj sadnica te veću proizvodnja vina malvasija Vino Dubrovačke Republike Priznat klon vinske sorte malvasija dubrovačka