Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Javiti se mogu čak i korisnici lokalnih i državnih poticaja

Javni poziv za sufinanciranje ugradnje solara i dizalica topline

storyeditor/2024-06-19/sdz_1.jpg
1/3
Foto: SDŽ CILJ projekta je dodjela bespovratnih financijskih sredstava građanima te promicanje i daljnje osnaženje energetske politike
"Građani jednim klikom mogu dobiti sve informacije o ovom i drugim javnim pozivima Splitsko-dalmatinske županije putem naše platforme Pravo misto", istaknuo je župan Blaženko Boban

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban predstavio je program kojim Županija sufinancira ugradnju fotonaponskih elektrana i dizalica topline. Radi se o programu iz županijskog projekta Pravo misto.

Župan Boban naglasio je kako je cilj projekta dodjela bespovratnih financijskih sredstava građanima te promicanje i daljnje osnaženje energetske politike pozicioniranjem građana u središte procesa energetske tranzicije.

Legalne građevine

– Projekt Pravo misto sveobuhvatan je projekt svih javnih poziva s područja koja izlaze iz županije. Današnja tema je javni poziv za energetsku neovisnost, odnosno instaliranje fotonaponskih elektrana na obiteljske kuće i sufinanciranje tih elektrana, ali i dizalica topline na području Splitsko-dalmatinske županije. Prezentirali smo kako se na jednostavan način putem samo jednog klika građani mogu prijaviti na javni poziv, kao i na sve buduće. Građani jednim klikom mogu dobiti sve informacije o ovom i drugim javnim pozivima Splitsko-dalmatinske županije putem naše platforme Pravo misto. Ovaj poziv otvoren je od 17. lipnja do 17. srpnja ove godine i mogu se prijaviti sve fizičke osobe s područja naše županije koje na svojim privatnim objektima imaju legalizaciju – istaknuo je župan Blaženko Boban i dodao da je Splitsko-dalmatinska županija osigurala 320 tisuća eura u proračunu za bespovratne subvencije za ugradnju fotonaponskih elektrana i dizalica topline.

– Moguće je prijaviti fotonaponsku elektranu do 5 kW koja će se sufinancirati s 1000 eura. Elektrane do 8 kW financirat će se s 1500 eura, a do 10 kW s 2000 eura. S 2500 eura financiramo dizalice topline, a sufinancirat ćemo i lokalnim zajednicama izradu projektne dokumentacije u cilju energetske neovisnosti ili energetske uštede kroz javnu rasvjetu – izjavio je župan Boban. Dodao je da mu je posebno drago što su mnoge lokalne zajednice prepoznale važnost ovih mjera te su se i one počele pridruživati ovim aktivnostima.

NA DOMU ZDRAVLJA Mertojak instalirana je fotonaponska elektrana, a uskoro će biti i na zgradi Splitsko-dalmatinske županije
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL NA DOMU ZDRAVLJA Mertojak instalirana je fotonaponska elektrana, a uskoro će biti i na zgradi Splitsko-dalmatinske županije

– Ono što nam je posebno drago najaviti građanima je da su se ove mjere počele pridržavati lokalne zajednice kao Dugopolje, Makarska. Građanima iz tih područja koji se prijave na pozive svojih jedinica poručujem kako se mogu prijaviti i na naš poziv. Naše mjere ne isključuju ni prijave na Vladine mjere pa se fotonaponske elektrane mogu ugraditi uz vrlo malo vlastitih sredstava – zaključio je župan Boban. Iznio je podatak kako će se isto tako sufinancirati i lokalne zajednice za izradu projektnih dokumentacija u cilju energetske neovisnosti ili energetske uštede kroz javnu rasvjetu u iznosu do 4700 eura.

Splitsko-dalmatinska županija je i na nekolicini svojih ustanova do sada instalirala fotonaponske elektrane, a u javnoj nabavi su i trenutačno dva doma zdravlja i dvije osnovne škole.

Mali trošak ugradnje

– Kada se na kraju sve zbroji, trošak ugradnje jedne fotonaponske elektrane na obiteljskoj kući je gotovo bez ulaganja vlastitih sredstava. Mi smo u nešto malo više od pola godine na našim ustanovama instalirali nekoliko fotonaponskih elektrana, primjerice na Domu zdravlja Mertojak, a uskoro ćemo i na zgradi Splitsko-dalmatinske županije. Time vlastitim primjerom želimo pokazati koliko je to važno – poručio je Boban.

Zamjenik župana Ante Šošić navodi da je do sada za solarne elektrane isplaćeno ukupno 588 potpora.

– Sve ovo uklapa se u naš pogled na energetsku neovisnost Splitsko-dalmatinske županije. Kroz potpore građanima i kroz građenje elektrana na vlastitim programima te kroz prostorno-plansku dokumentaciju za objekte od državnog značenja smo postigli to da djelujemo u korak s ovim vremenom – naglasio je Šošić.

Predstavljanju programa nazočili su uz zamjenika župana Ante Šošića i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić te pročelnik Kabineta župana Davor Pavić.

Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Općina Konavle proteklih su pet godina sufinancirali projekt istraživanja i kloniranja ove vinske sorte, a priznavanje klona omogućit će veći broj sadnica te veću proizvodnja vina malvasija Vino Dubrovačke Republike Priznat klon vinske sorte malvasija dubrovačka storyeditor/2024-06-20/PXL_290424_113822160.jpg APN će tijekom ljeta održati u Slunju i prezentaciju projekta Slunjani imaju prednost, ali se svi mogu prijaviti za POS-ove stanove Gradska tržnica u Koprivnici u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica i Gradom certificirala je prodavače koji voće i povrće koje prodaju na tržnici proizvode na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Gradska tržnica Oznaku domaćeg proizođača dobilo 59 prodavača