Izbornik
Naslovnica Gradovi Slunj
APN će tijekom ljeta održati u Slunju i prezentaciju projekta

Slunjani imaju prednost, ali se svi mogu prijaviti za POS-ove stanove

storyeditor/2024-06-20/PXL_290424_113822160.jpg
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Cilj nam je svakako zadržati obitelji na području Slunja, a to možemo postići i kroz pomoć u rješavanju stambenog pitanja, rekla je Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja
Obitelji mogu podnijeti zahtjeve do 9. kolovoza 2024. godine Gradu Slunju kako bi se vidjelo koliki je stvaran interes kupaca te za koliko stanova i koje kvadrature koje bi APN gradio

I grad Slunj bi se mogao naći na popisu hrvatskih gradova gdje je država putem svoje Agencije za promet nekretnina (APN) izgradila stambene zgrade po Programu društveno poticajne stanogradnje (POS) kako bi obiteljima pomogli da dođu do vlastite nekretnine za stanovanje uz povoljnije uvjete plaća od onih koji vladaju na slobodnom tržištu nekretnina.

Interes postoji

– Grad je proveo anketu i ispitao interes za ulazak u projekt gradnje POS-ovih stanova i kroz tu smo anketu vidjeli da interesa itekako ima. Svakako smo zainteresirani obiteljima pomoći u tome da osiguranju stambeno pitanje, a u ovom slučaju će to moći po povoljnijim financijskim uvjetima. Cilj nam je svakako zadržati obitelji na području Slunja, a to možemo postići i kroz pomoć u rješavanju stambenog pitanja, posebno za mlade obitelji. Grad ima lokaciju koju može ponuditi za gradnju stambene zgrade – kazala je Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja.

Dodala je i da izgradnjom stanova po Programu poticane stanogradnje Grad Slunj želi svojim mještanima, ali i ostalim građanima Republike Hrvatske koji žele živjeti u Slunju, omogućiti stjecanje prve nekretnine po pristupačnijim uvjetima od tržišnih. Naime, iako prvenstvo imaju stanovnici Slunja, na javni se poziv mogu javiti i stanovnici bilo kojeg dijela Hrvatske.

Stoga je ovih dana Grad Slunj objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupnju stana po Programu društveno poticajne stanogradnje (POS) na području Grada Slunja radi utvrđivanja Liste reda prvenstva. Svi zainteresirani imaju rok za podnošenje zahtjeva do 9. kolovoza 2024. Tijekom tih dva mjeseca, dakle tijekom ljeta, bit će održana prezentacija projekta od strane Agencije za promet nekretnina (APN), koja je nositelj gradnje i prodavatelj stanova. O vremenu i mjestu održavanja prezentacije koju određuje APN, Grad će na vrijeme obavijestiti zainteresirane građane.

Želje kupaca

– Pravo na kupnju stana imaju svi zainteresirani građani Hrvatske koji ispunjavaju propisane uvjete. Bodovanje i uvrštavanje na Listu reda prvenstva provest će se u skladu s Odlukom o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS-a) na području Grada Slunja koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Slunja. Zahtjev za kupnju stana podnosi se na posebnim obrascima koji se mogu preuzeti na mrežnoj stranici www.slunj.hr gdje se mogu vidjeti i svi ostali detalji javnog poziva i način dostave zatjeva – navode u Gradu Slunju. Mjerila za utvrđivanje liste prvenstva za podnositelje zahtjeva su prebivalište u Slunju, stambeni status, odnosno želja za stjecanjem prvog stana u vlasništvu, broj malodobne djece i djece koja se školuju, životna dob i stručna sprema podnositelje zahtjeva, status branitelja ili invalida Domovinskog rata ili člana obitelji poginulog branitelja, zdravstveno stanje podnositelja zahtjeva. Temeljem utvrđene liste prvenstva utvrdit će se broj stanova i njihova površina.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je Odluku o odabiru projekata u okviru Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina Ministarstvo regionalnog razvoja Odobreno 8 projekata iz županije storyeditor/2024-06-24/Gradsko_vijece.jpeg Većina točaka prihvaćena bez rasprave Održana 31. sjednica samoborskog Gradskog vijeća storyeditor/2024-06-19/170624_gradanski_odgoj_1.jpg Jedinstveni program građanskog odgoja provodi se već treću godinu Građanski odgoj i obrazovanje u praksi 48 škola predstavljeni u brošuri