Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Jedinstveni program građanskog odgoja provodi se već treću godinu

Građanski odgoj i obrazovanje u praksi 48 škola predstavljeni u brošuri

storyeditor/2024-06-19/170624_gradanski_odgoj_1.jpg
Foto: Varaždinska županija NA PROMOCIJI prigodne brošure, čiji je izdavač Varaždinska županija, uz ravnatelje osnovnih i srednjih škola i učenike prisustvovali su i župan Anđelko Stričak te Hrvoje Kovač, član stručnog povjerenstva koje je odabralo pet najuspješnijih projekata, također predstavljenih u atriju Županijske palače
Projekte koje su osmislile i provele osnovne i srednje škole županija je sufinancirala s 67.200 eura, a pet najboljih prema odluci stručnog povjerenstva dobilo je i posebne nagrade

Građanski odgoj i obrazovanje u praksi" naziv je nedavno predstavljene brošure u kojoj se nalazi pregled svih projekata građanskog odgoja koje su u školskoj godini 2023./24. provodile osnovne i srednje škole s područja županije. Projekte je osmislilo i provelo ukupno 48 škola, odnosno sve osnovne i srednje škole kojima je osnivač županija te Prva privatna gimnazija s pravom javnosti i Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, a sufinancirani su sredstvima koje je Županija osigurala za projekte u okviru građanskog odgoja.

Kreativni i empatični

Za svaku školu, odnosno program, ove je godine izdvojeno po 1400 eura. Promociji prigodne brošure, čiji je izdavač Varaždinska županija, uz ravnatelje osnovnih i srednjih škola i učenike nazočili su i župan Anđelko Stričak te Hrvoje Kovač, član stručnog povjerenstva koje je odabralo pet najuspješnijih projekata, također predstavljenih u atriju Županijske palače.

– Ovaj jedinstveni program građanskog odgoja u našim osnovnim i srednjim školama provodimo već treću godinu, u njega je uključeno ukupno 48 škola i jako je dobro prihvaćen. Ideja je otpočetka bila da Varaždinska županija osigura financijska sredstava, a na školama je bilo da osmisle projekt kojim će se baviti. Županija je ove godine za cijeli projekt izdvojila 67.200 eura te pet nagrada. Tiskali smo i brošuru u kojoj se nalaze svi radovi i projekti. Kad sažmemo sve tri godine provođenja ovog projekta, uviđamo svu kreativnost i maštovitost, odgovornost i empatiju naših učenika. Iduće godine nastavljamo s ovim jedinstvenim programom u Hrvatskoj. Samo učeći o svojim obvezama i odgovornostima postat ćemo društvo jednakih šansi koje se gradi na povjerenju, dijalogu, zajedništvu, međusobnom uvažavanju, toleranciji i društvenoj solidarnosti među građanima na svim razinama – rekao je župan Stričak zahvalivši svima koji su sudjelovali u provedbi projekata, ponajprije učenicima koji su i u ovoj školskoj godini istražili veliki broj tema koje oslikavaju život u našoj svakodnevici i pružaju uvid u bogatstvo različitosti koje nudi zajednica.

– Vjerujem da ćemo ovako razviti korisne građanske vještine i navike, steći nova iskustva i znanja te postati još bolji učenici, prijatelji i sugrađani – dodao je župan.

Izlazak iz okvira

Član povjerenstva Hrvoje Kovač istaknuo je da je riječ o vrlo vrijednome projektu.

– Posebno nas veseli osviještenost, jer se izlazi iz okvira jednostavnih projekata i klinci traže rješenja za cijeli svijet. Najbolji su ove godine bili Osnovna škola Ivana Rangera Kamenica (Stari i mladi - zajedno u zajednici), Osnovna škola Kneginec Gornji (Budi faca, iskoristi ono što drugi baca), Osnovna škola 'Gustav Krklec' Maruševec (Srebrna cesta) te Strojarska i prometna škola Varaždin (Nije važno jesi cura ili tip, samo sruši stereotip) i Gospodarska škola Varaždin (Vrata u svijet poduzetništva). Moram priznati da se iz godine u godinu vidi određeni napredak, učenici pokazuju i kreativnost i entuzijazam i to je jako dobro – rekao je Kovač.

storyeditor/2024-06-24/PHOTO-2024-06-16-11-50-243.jpg Savez uzgajivača simentalskog goveda U Dubravi održano prvo izdanje stočarskog sajma storyeditor/2024-06-21/Igraliste_3.jpg Novi projekti Grada Vinkovaca Vlasnici pasa na dvije lokacije u gradu imat će nove parkove storyeditor/2024-06-24/smz_a_slager_ljetovanje__1_.jpg Splitsko-dalmatinska županija osigurava smještaj i puni pansion I ove godine besplatno ljetovanje za učenike 4. razreda u Splitu