Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Savez uzgajivača simentalskog goveda

U Dubravi održano prvo izdanje stočarskog sajma

storyeditor/2024-06-24/PHOTO-2024-06-16-11-50-243.jpg
1/2
Foto: Općina Dubrava MLADI UZGAJIVAČI U sklopu revije prezentirana su grla, a održana je i javna prodaja

Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM) i općina Dubrava uz potporu Zagrebačke županije i Ministarstva poljoprivrede organizirali su 1. Dubravski stočarski sajam.

Održana je revija mladih uzgajatelja ZG SIM-a, prezentirana su grla, a održana je i javna prodaja ponuđenih grla.

– Glavni cilj nam je mlade uzgajivače zainteresirati da pokažu interes za ovaj posao i nadam se da ćemo izgraditi Stočarski centar u Dubravi – rekao je predsjednik sajma Damir Horvatić i napomenuo kako dobro surađuju sa Savjetodavnom službom, HAPIH-om, a želja je dovesti i austrijske stručnjake.

Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede i savjetnik ZG SIM-a Damir Pejaković kazao je kako je danas u Dubravi 15 izlagača goveda, dva izlagača peradi i nekoliko izlagača malih životinja te veliki broj partnera i sponzora.

MLADI UZGAJIVAČI U sklopu revije prezentirana su grla, a održana je i javna prodaja
Foto: Općina Dubrava MLADI UZGAJIVAČI U sklopu revije prezentirana su grla, a održana je i javna prodaja

– Dubrava je tradicionalno bila poljoprivredni i stočarski kraj i niz godina radimo na projektu, a to je izgradnja Regionalnog centra za stočarstvo Dubrava koji je prije nekoliko dana dobio građevinsku dozvolu. Projekt radimo u suradnji sa ZG SIM-om i predsjednikom Damirom Horvatićem te s Ministarstvom poljoprivrede i Zagrebačkom županijom. Motiv je bio vratiti stočarski sajam "doma". Priprema sajma počela je još prošle godine, a očekujem da će se uzgajivači i posjetitelji razmijeniti iskustva i znanja. Vjerujem da će se i mladi uključiti i motivirati za ovaj posao, a Općina Dubrava, Ministarstvo poljoprivrede i Zagrebačka županija uvijek će davati podršku – poručio je načelnik Tomislav Okroša.

U ime Ministarstva poljoprivrede pozdrave je uputio Zdravko Barać istaknuvši kako je stočarstvo grana s najvećom dodanom vrijednošću.

– Svjesni smo problema s kojima se suočavamo, posebice zadnjih pet godina, od COVID krize, zbog rasta cijena energenata i stočne hrane. Sve je to rezultiralo pritiskom na stočarski sektor i Ministarstvo poljoprivrede donosilo je niz mjera. Prije dva mjeseca donijeli smo potporu stočarstvu zbog narušenog stočarskog potencijala i mjere su značajno bile usmjerene na mliječno govedarstvo i uzgojnim udruženjima – rekao je Barać.

storyeditor/2024-06-24/smz_a_slager_ljetovanje__1_.jpg Splitsko-dalmatinska županija osigurava smještaj i puni pansion I ove godine besplatno ljetovanje za učenike 4. razreda u Splitu storyeditor/2024-06-20/skola_dnz.jpg Župan Dobroslavić obišao projekte u Čari i Žrnovu na Korčuli Rekonstruira se zgrada dječjeg vrtića i škole u Čari storyeditor/2024-06-20/vrtici_grade_B.jpg Jedan vrtić trebao bi biti gotov na jesen, a drugi na proljeće Grade se dva nova dječja vrtića za 330 mališana