Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
zagrebačka županija

Bespovratna sredstva za 'Welltur Naftalan' i revitalizaciju parka prirode

Sredstva za zdravstveni turizam
Foto: Zagrebačka županija
Specijalnoj bolnici Naftalan odobreno je 1,57 milijuna eura za projekt vrijedan 2,18 milijuna eura, a parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje 5,6 milijuna eura, što je 100 posto prihvatljivih troškova

Ministrica turizma Nikolina Brnjac uručila je ugovore o sufinanciranju projekata posjetiteljske infrastrukture u svrhu razvoja lječilišnog i wellness turizma te projekata gradnje ili obnove infrastrukture aktivnog turizma. Sredstva za 16 projekata ukupne vrijednosti 106 milijuna eura osigurana su iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a dobila su ih i dva prijavitelja s područja Zagrebačke županije – Specijalna bolnica Naftalan za projekt "Welltur Naftalan" te park prirode Žumberak – Samoborsko gorje za projekt revitalizacije planinarsko-posjetiteljske infrastrukture.

Zdravstveni turizam

– Iznimno smo zadovoljni dodijeljenim sredstvima. Odobreno nam je 1,57 milijuna eura, a ukupna je vrijednost našega projekta 2,18 milijuna eura. Novac će biti uložen u prenamjenu kuhinje i restorana u staroj zgradi bolnice u deset bolesničkih soba, gradnju fotonaponske elektrane na krovu bolnice i na parkiralištu, kao i proširenje wellnessa. Sve će to pridonijeti ukupnom razvoju Naftalana i bolje ga pozicionirati na tržištu zdravstvenog turizma – rekao je v.d. ravnatelja SB Naftalan Goran Maričić. Dio sredstava za realizaciju ovoga projekta osigurat će Zagrebačka županija, partner projekta. Jedan je od ključnih aspekata projekta rekonstrukcija i uređenje osam hotelskih soba i dvaju apartmana na petom katu bolnice, radi postizanja standarda za kategorizaciju od četiri zvjezdice. Osim toga, planira se modernizacija i opremanje wellness sadržaja u bolnici, uključujući ugradnju nove saune, parnih kupelji i hidromasažnog bazena.

Uz to što obuhvaća unaprjeđenje smještaja i wellness sadržaja, projekt stavlja u fokus zelenu inicijativu i energetsku učinkovitost. Planira se instalacija integrirane fotonaponske elektrane na zgradi bolnice i na parkiralištu s maksimalnom izlaznom snagom od 285 kW. Također, projekt uključuje povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja, pripremu potrošne tople vode koja se dobiva hlađenjem naftalanskog ulja iz naftlanokada nakon sterilizacije.

Staze, vidikovac...

Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje sredstva su odobrena za uređenje 174 kilometra kružnoga pješačkog puta, rekonstrukciju i opremanje Planinarskog doma Žitnica na Japetiću i Kuće Jelenić u Jelenićima, obnovu vidikovca Piramida te gradnju adrenalinskog parka i ziplinea. Ukupno odobrena sredstva iznose 5,6 milijuna eura, što je 100% prihvatljivih troškova.

– Važnost ulaganja u javnu turističku infrastrukturu prepoznali smo u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine, gdje je ulaganje u specijalne bolnice jedna od strateških smjernica cjelogodišnjeg turizma. Od danas dodijeljenih ugovora više od 100 milijuna eura ide na kontinent, što nas posebno veseli. Kroz zdravstveni turizam Hrvatska ima sve preduvjete isprofilirati se i postati prepoznatljiva na razinu EU – rekla je ministrica Brnjac.

Dodjeli ugovora nazočila je pročelnica UO-a za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak.

storyeditor/2024-04-05/zag_c_fo.jpg Raspisan javni poziv Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije Za gostovanja kulturno-umjetničkih udruga 65.000 eura storyeditor/2024-04-05/vatrogasci-zgz.jpg Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije Priznanja za doprinos razvoju i promicanju županije storyeditor/2024-03-29/zg_b_ZADRUGA_FOTO.jpg U prostorijama Zagrebačke županije održan 10. Dan učeničkih zadruga Na izložbi radova učeničkih zadruga dekoracije, pisanice, vjenčići i nakit