Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OPĆINA U BARANJI

Bilje treća najposjećenija destinacija u županiji

Tikveš
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Ukupno je zabilježeno 8256 turista, od kojih su 3057 strani gosti

Dolazak proljeća znači i novi turistički “boom” u Općini Bilje, na samome ulazu u Baranju. Na krilima lanjskih sjajnih turističkih brojki ona sezonu dočekuje s velikim optimizimom. Naime, Bilje je ostvarilo 16.982 noćenja u 2022., čime se svrstalo na treće mjesto u županiji, iza Osijeka i Đakova. Ukupno je zabilježeno 8256 turista, od kojih su 3057 strani gosti. No toj statistici treba pridodati i 46.070 posjetitelja Kopačkog rita u protekloj godini.

Obnove dvoraca

– Iz inozemnih destinacija najviše nam je gostiju stiglo iz Njemačke, Slovenije, Mađarske i Poljske. I ove godine nastavljamo s našim najvećim i najprepoznatljivijim manifestacijama na području Općine Bilje, koje su itekao privlačne turistima. Krećemo s Etno susretima sredinom lipnja, a nastavljamo s Danom Općine sredinom srpnja, potom slijede daleko poznati Ribarski dani trećeg vikenda u rujnu te Paprikafest koncem rujna i početkom listopada, dakle nešto malo ranije nego lani – najavljuje Ivana Plaščak, ravnateljica Kulturno-razvojnog centra Općine Bilje.

Ne treba izostaviti ni Baranjski Ferivi polumaraton, ali i biciklistički festival Febire te prvenstvo u kajakarenju na Staroj Dravi i državno prvenstvo u pecanju. Krajem lipnja održat će se i Croatia Cup u daljinskom jahanju.

– Mnogo projekata financirano je programima prekogranične suradnje, a planiraju se suradnje s Mađarskom i Srbijom. U ovoj godini do kraja travnja završit ćemo projekt obnove Biljske stepe u sklopu projekta Hidden landscapes koji provodimo u suradnji s Hrvatskim šumama, Udrugom za zaštitu prirode Zeleni Osijek i Nacionalnim parkom Dunav-Drava iz Mađarske – rekla je Plaščak. Cilj projekta je poboljšati i diverzificirati prekograničnu turističku ponudu Mađarske i Hrvatske razvojem novih zajedničkih ekoturističkih programa u netaknutoj, zaštićenoj prirodnoj i kulturnoj baštini.

Što se razvoja turističke infrastrukture tiče, načelnik Željko Cickaj ističe 1,14 milijuna eura vrijedan projekt Wild Danube Tour – Ruta divljeg Dunava, koji zajednički provode Udruga Zeleni Osijek kao nositelj, Specijalni rezervat prirode Zasavica iz Srbije te Općina Bilje.

– U sklopu tog projekta Općina Bilje kompletno je obnovila zgradu Turističke zajednice, gdje je uređen i multimedijski centar s konferencijskom dvoranom. Postavljena je i izložba s fotografijama flore i faune uz Dunav koje je snimio Mario Romulić, a on je odgovoran i za snimanje videa o prirodnim bogatstvima toga kraja. Nabavljeno je i 10 električnih i 10 mehaničkih bicikala za iznajmljivanje, a uređen je i punkt za popravak bicikala u zgradi u dvorištu TZ – navodi načelnik.

Originalni suveniri

Zasjali su i dvorci Tikveš u Kopačkom ritu te su otvoreni za posjetitelje. Kompleks je obnovljen i prenamijenjen u Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš, a opremljen je suvremenim i fascinantnim multimedijskim rješenjima.

Sprema se i obnova dvorca Savojski u srcu Bilja, vrijedna više od 100 milijuna kuna, a nastat će tako Ars Eugenium – nova turistička atrakcija na istoku Hrvatske koja otkriva pregršt zaboravljenih ili neispričanih priča.

– Otvorili smo i suvenirnicu u sklopu Kulturno-razvojnog centra Općine Bilje i s lokalnim tvrtkama pokrenuli izradu dizajna i samih suvenira. Nudimo majice, torbe, kape i lončiće sa životinjskim motivima pa se na njima, tako, može pronaći pravo životinjsko carstvo Kopačkog rita, od jelena, preko orla štekavca do komarca - zaključuje ravnateljica Plaščak.

OPĆINA BILJE U Bilju od 1. travnja smeće odvozi osječki Unikom U Kulturnom centru u Bilju predstavljen projekt Osječko-baranjske županije Dvorac Eugena Savojskog u Bilju bit će perjanica turizma KNEŽEVI VINOGRADI Najbolja vinska destinacija Hrvatske – dokaz uspješne vinske priče