Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

Biseri kulturne i povijesne baštine – pravi mamac za turiste

Lijepo je reći da je glavni motiv dolazaka u ovu županiju bogata kulturna baština, ali svakako i aktivni turizam, rekla je ministrica Brnjac pri nedavnom posjetu VPŽ-u
Foto: Kristijan Toplak
Lijepo je reći da je glavni motiv dolazaka u ovu županiju bogata kulturna baština, ali svakako i aktivni turizam, rekla je ministrica Brnjac pri nedavnom posjetu VPŽ-u

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac bila je u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji. Obišla je i Gradski muzej u Virovitici, Dvorac Janković u Suhopolju, Dravsku priču i budući Turističko-rekreacijski centar "Jezero-Hercegovac-Ružica grad". Ministrica je pritom naglasila kako je oduševljena ovom županijom koja ima veliki potencijal i svime što je do sada napravila.

Sve više turista

– Virovitičko-podravska županija ima niz lokaliteta kulturne baštine koji su predivni, priča o Plemićkoj ruti, edukacijski centri, rijeka Drava, pa i ovaj veliki projekt na Orahovačkom jezeru iznimno su značajni za cijelu Virovitičko-podravsku županiju, čime i mi dobivamo iznimno važan motiv za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Lijepo je reći da je glavni motiv dolazaka u ovu županiju bogata kulturna baština, ali svakako i aktivni turizam – istaknula je ministrica Brnjac.

O turističkim dosezima govorio je i župan Igor Andrović.

– Najveći projekti započeli su prije deset godina kada smo ušli u Europsku uniju i počeli povlačiti sredstva, čime smo i napravili najveće i najznačajnije turističke projekte. U samo nekoliko projekata uloženo je preko 500 milijuna kuna, i to za revitalizaciju kulturne i prirodne baštine te edukacijske centre koji će biti nositelji turizma naše županije, uz dva naša UNESCO parka, Park prirode Papuk te zaštićeno područje Mura-Drava-Dunav. Sve to donosi nam svake godine sve veći broj turista, kako domaćih tako i stranih, a sve više se povećava i broj noćenja. Ono što nam je u interesu i cilju je završiti svu tu javnu infrastrukturu, što očekujemo iduće godine kada bi počeli davati potpore privatnicima koji razvijaju turizam i privatne smještajne kapacitete. Vidjeli smo da se za to pokazuje veliki interes – rekao je Andrović.

Posebna turistička priča Virovitičko-podravske županije zove se Plemićka ruta i jedinstveni je prijedlog za putovanje koje objedinjuje ključne kulturne i prirodne atrakcije Virovitičko-podravske županije. Osam jedinstvenih lokacija i lokaliteta zaokružuje doživljaj ovog prelijepog dijela Hrvatske i nenametljivo pokazuje zašto ga krase čak dvije UNESCO-ove oznake za prirodnu baštinu, Papuk i rijeka Drava. Gledajući od zapada prema istoku, prva destinacija je Interpretacijski centar kuća Petra Preradovića, mjesto u kojem se 1818. rodio Petar Preradović, jedan od najvećih pjesnika hrvatske književnosti. Rodna kuća je danas obnovljena i stjecište je mnogobrojnih kulturnih zbivanja.

Hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru prvi je hotel baština u istočnom dijelu Hrvatske. Nalazi se na svega osam kilometara od Virovitice. Ova nekadašnja Kurija Janković bila je prvi objekt koji je Virovitičko-podravska županija obnovila europskim sredstvima.

Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju okružen je s osam hektara parka. Dvorac je od urušavanja spasila Virovitičko-podravska županija, a danas bilježi sjajne rezultate. U Dvorcu Janković u Suhopolju već su nadmašili prošlogodišnji broj noćenja. Lani su izbrojili 3874 noćenja, a ove godine već 3998. Očekuje se da će konačni broj noćenja ove godine premašiti 5000.

Na Pustari Višnjica, nositelju oznake Europske destinacije izvrsnosti, dom je vrhunske gastronomije, ali i brojnih domaćih životinja, cvijeća i drveća. Skrovita, Višnjica je svega nekoliko minuta vožnje od magistralne prometnice, nudi mir, tišinu i slavonsku ljepotu.

Priča o neobičnom stablu

EPIcentar Sequoia Slatina priča je o jednom neobičnom stablu na neobičnom mjestu. Sekvoja je epicentar ove priče. Od kad je europskim sredstvima izgrađen, EPIcentar je postao središte društvenog života grada Slatine s neizostavnim sadržajnim aktivnostima svakog vikenda.

Jednu od najvećih transformacija doživio je ljetnikovac obitelji Drašković u Noskovcima, koji je danas Posjetiteljski centar "Dravska priča". Ona otkriva fascinantnu prirodu UNESCO prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, opisuje čudesan svijet biljaka, životinja, rijeke i zemlje, sunca i neba. Može se tamo doznati, primjerice, sve o najmanjoj europskoj lastavici – bregunici, ali i još mnogo toga.

Posebni dio u toj priči o osam poglavlja je UNESCO Geo park – Park prirode Papuk o kojemu niz zanimljivosti na dinamičan i neočekivan način možete doznati u Geo info centru u Voćinu. Ako se i odlučite za šetnju, Geo info centar nemojte zaobići, dinosauri koji su "unutra" predugo su čekali na posjet. Saznat ćete tamo kako se razvijao život na zemlji od prajuhe, preko prvih biljaka i životinja, pa sve do vladavine dinosaura i pojave čovjeka. Otkrit ćemo kako je izgledao Papuk u vrijeme karbonskih močvara ili u doba dok su oceanima vladali čudnovati amoniti...

Park šuma Jankovac posebna je priča, a ako želite samo "uploviti u prirodu", onda je šetnja šumom, vožnja kajacima, objed u šumi – nezaobilazni doživljaj. Svako godišnje doba na Jankovcu priča svoju priču bojama, zvukovima, šumom slapa, mirisima, tišinom… životom.

VPŽ stipendira ukupno 46 srednjoškolaca koji se obrazuju za obrtnička zanimanja Deficitarna zanimanja u Virovitičko-podravskoj županiji Stipendije za još osam srednjoškolaca VPŽ osigurala sa zajam Besplatan izlagački prostor u Križevcima Gradonačelnik Orahovice Saša Rister virovitičko-podravska županija Orahovica je najveće gradilište u Virovitičko-podravskoj županiji