Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
Dan hrvatskih mučenika

Biskup I. Štironja: Dokaz najveće ljubavi je položen život za prijatelja

Misa u Udbini
Foto: Ličko-senjska županija
U Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini obilježen Dan hrvatskih mučenika, a na proslavi su se okupili brojni svećenici i vjernici

Euharistijskim slavljem u Crkvi hrvatskih mučenika koje je predvodio porečki i pulski biskup Ivan Štironje, u Udbini je obilježen Dan hrvatskih mučenika. Na obilježavanju su bili mnogi visoki predstavnici Katoličke crkve, uključujući riječkog nadbiskupa Matu Uzinića, splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića, zadarskog nadbiskupa Milana Zgrabljića, krčkog biskupa Ivicu Petanjaka i mnoge druge. Među brojnim vjernicima, svetoj misi uz načelnika Općine Udbina Josipa Seučeka nazočili su i župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnici Gospića i Otočca, Darko Milinović i Goran Bukovac, članovi Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja te brojni drugi gosti i uzvanici.

Tom je prigodom dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. Richard Pavlić okupljenima naglasio važnost sjećanja na hrvatske mučenike i izrazio zahvalnost onima koji su svoje živote položili za vjeru i domovinu. Spomenuo je i utjecaj sv. pape Ivana Pavla II., koji je tijekom beatifikacije bl. Alojzija Stepinca dao snažan poticaj štovanju svetih mučenika.

Biskup Štironja istaknuo je važnost križa i mučeništva u kršćanskoj vjeri i podsjetio na riječi Isusa Krista o najvećoj ljubavi koja se pokazuje kad se život položi za prijatelje. Biskup Štironja prisjetio se prvog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića i njegova opisa udbinske crkve kao "bijele golubice". Naglasio je izazove današnjeg vremena, uključujući zlouporabu slobode i pucnjave u religijske simbole. Biskup Ivan Štironja kao zahvalu je dobio darove koji simboliziraju bogatu povijest i tradiciju Gospićko-senjske biskupije; repliku križa krbavskih biskupa iz 1200. godine i ličku kapu.

Medački džep ličko-senjska županija U Gospiću obilježili 31. godišnjicu akcije Medački džep storyeditor/2024-08-22/Oluja_1_-_A.jpg ličko-senjska županija Gospić ne zaboravlja prijatelje i suborce stradale u Domovinskom ratu storyeditor/2024-08-22/Dom_zdravlja_2_-_B.jpg Ličko-senjska županija nabavila uređaj vrijedan 73.174 eura Dom zdravlja Gospić dobio ortopan pa je dentalna usluga sada potpuna