Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Dva milijuna kuna za bolji društveni standard

Bivša škola u Jazavici postat će Kulturni centar za mlade i izviđački stožer, a bit će mjesta i za edukacije

Foto: Grad Novska
Međunarodni izviđački kamp Dupin dobit će ovime bolje uvjete za privlačenje novih izviđača

Nakon završetka vanjskih radova započinju i unutarnje uređenje nekadašnje škole u naselju Jazavica, koja će biti prenamijenjena u Kulturni centar za mlade.

RJEŠAVANJE PROBLEMA PARKIRANJA U SREDIŠTU NAŠICA Sagradit će se više od 200 parkirališnih mjesta

Spavaonice, dvorana...

Ugovor o unutarnjim radovima potpisali su gradonačelnik Marin Piletić te Davor Alaber, direktor pleterničke tvrtke Gradnja Alaber koja je izabrana za izvođača na javnom natječaju za što je osigurano 1,989.400,01 kuna. Radovi na Kulturnom centru za mlade u ovoj fazi obuhvaćaju zemljane, zidarske i betonske radove, izvedbu instalacija vodovoda, kanalizacije i struje te unutarnje uređenje, ugradnju stolarije i sanitarnih uređaja, a unutrašnjost će biti opremljena i novim namještajem te sanitarnom i kuhinjskom opremom.

Grad Našice uspješan u povlačenju EU sredstava Od obnove dvoraca i trgova do rekonstrukcije zgrade mrtvačnice

Sredstva za rekonstrukciju osigurana su iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Pretvaranjem nekadašnje škole u Kulturni centar za mlade u Jazavici, izviđači Izviđačkog odreda Zelena patrola Rajić, koji su nositelji projekta preuređenja bivše škole, dobivaju primjerene i u potpunosti uređene prostore za svoj Međunarodni izviđački kamp Dupin, ali i za okupljanje izviđača iz Europe tijekom ljeta i cijele godine.

No, osim njih, planirano je da prostore koriste i mještani za razne aktivnosti i edukacije te folklorna društva i udruge. Prostor bivše Područne škole u Jazavici koristili su zadnjih godina izviđači Zelene patrole tijekom ljetnih mjeseci za Međunarodni kamp izviđača kroz koje je do sada prošlo na stotine izviđača iz mnogih europskih država poput Belgije, Njemačke, Francuske i Engleske. Sada će se u tom objektu urediti spavaonice, multifunkcionalna dvorana, kuhinja, uredi i sanitarne prostorije čime će se uvjeti daleko poboljšati.

Financiranje iz EU

SURADNJA LUDBREGA Uz pomoć europskih fondova do prvih autobusa s pogonom na hidrogen, građanima jeftiniji prijevoz

– Unutarnje uređenje prostora stare škole u potpunosti se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je adaptacija krovišta sastavni dio projekta “Kulturni centar za mlade Jazavica”, sufinanciranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Odred izviđača Zelena patrola Rajić provodi projekt u partnerstvu s Gradom Novska, koji je Odredu ustupio na korištenje prostor stare škole, te Atletskim klubom NoGA i Udrugom mladih Novska – kazala je starješina odreda Ljiljana Tvorek koja dodaje kako će se uređenjem zgrade omogućiti nesmetano provođenje aktivnosti Odreda i svih ostalih korisnika tijekom cijele godine i u svim vremenskim uvjetima.