Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska 1517 pregleda
Alen Runac kandidat HDZ-a

Bivši hrvač i policajac u utrci za varaždinskog župana

Alen Runac, kandidat HDZ-a za varaždinskog župana
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Alen Runac di sada nije bio angažiran u Gradskom vijeću ili Županijskoj skupštini pa je na neki način novo lice koje HDZ šalje u političku arenu

- Kao Varaždincu dosta mi je doma sjediti pred televizorom i stalno se žaliti da ništa ne valja, a nitko se ozbiljno ne želi prihvatiti rješavanja nagomilanih problema. Svi samo kritiziramo. Smatram da sam sposoban odraditi dobar posao i uhvaltiti se u koštac s problemima u županiji - kaže za Večernji list mr. sc. Alen Runac (51), kandidat HDZ-a za župana Varaždinske županije.

Taj Varaždinac dosad nije bio politički angažiran u Gradskom vijeću ili Županijskoj skupštini pa je na neki način novo lice koje stranka šalje u političku arenu. Jednoglasno je izabran za kandidata za župana, a podršku mu je u ponedjeljak na večer dao i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, koji očekuje da se bez te stranke neće moći formirati vlast ni u gradu, a niti u županiji. Sam Runac je izrazio zadovoljstvo što dva varaždinska dečka, on i Damir Habijan, kandidat za gradonačelnika, kreću u akciju. Diplomirao je 1992. na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao 2002. na Ekonomskom fakultetu. 

Lažna obećanja i fige u džepu

Radio je u PU varaždinskoj, a danas je poduzetnik. Branitelj je i nositelj Spomenice Domovinskog rata. Devedesetih je godina bio predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Centar u Varaždinu. Bio je kadetski i omladinski viceprvak bivše Jugoslavije, te omladinski i seniorski prvak Hrvatske u hrvanju. Izbornik je hrvačke reprezentacije i volontira kao predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Varaždina.

- Svi se nešto žalimo da nije dobro, a nitko ne bi preuzeo odgovornost i prekinuo sva ta lažna obećanja i bez fige u džepu pomogao gradu i županiji. Najveći problem u županiji je što se odgađaju investicije. Investitori ne dolaze jer je stvorena antipoduzetnička klima. Koliko je samo novaca bilo na raspolaganju, a što se napravilo? Ništa! Ni bolnica, ni aglomeracija, a niti smeće na ulazu u grad. Dva puta su obećavali da će ga maknuti, imali su svoju vertikalu do državnog vrha, a nisu uspjeli - kaže. Kao sportaš, dodaje, cijeni svoje protivnike, pa o županu Predragu Štromaru (HNS), a ni  o bilo kojeg drugom protukandidatu, neće govoriti loše.

- Mogu samo reći da ću taj posao bolje odraditi jer sam sposobniji - zaključuje. Sa suprugom Martinom u vezi je još od gimnazije. Mlađi sin Petar polazi srednju školu u Chicagu i hrva se za tamošnji klub, a stariji Ivan studira menadžment u Rotterdamu kao stipendist nizozemske vlade.