Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Prvi put

Bjelovarski graničari-husari na 303. Sinjskoj alci

Bjelovarski graničari-husari
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Sudjelovat ćemo u svečanim postrojavanjima i defileu povodom Alke, Bare i Čoje – kaže Josip Trogrlić

U malom društvu pomno odabranih povijesnih postrojbi sudjelovat će i Bjelovarski graničari-husari koji su dobili službeni poziv za sudjelovanje na 303. Sinjskoj alci. Sudjelovat će u svečanim postrojavanjima i defileu povodom Alke, Bare i Čoje. Nitko ponosniji od Bjelovarčana, a Grad Bjelovar i vojno-konjaničko nasljeđe bilogorskog kraja predstavit će se tako Sinjanima i gostima.

Velika je to čast za bjelovarske Husare jer ova viteška igra koja se svake godine u kolovozu održava u Sinju poznata je i izvan hrvatskih granica, a upisana je i na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine Europe.

– Ovo je velika čast i iznimno smo ponosni što ćemo sudjelovati na ovoj posebnoj manifestaciji. Predstavit ćemo vojno-konjaničko nasljeđe bjelovarskog kraja u najboljem svjetlu – izjavio je Josip Trogrlić, zapovjednik povijesnih postrojbi.

Kaže da ne mogu sudjelovati u samom natjecanju budući da je ono predodređeno samo za rođene Sinjane, ali sudjelovat će u svečanim postrojavanjima i defileu. – Sada užurbano radimo na organizaciji. Idemo s deset konja i deset konjanika. Sveukupno će nas tamo biti 17-18. Problem nam predstavlja transport konja. Posuđujemo prikolice za konje, ali mislim da ćemo se snaći. Također, neće biti jednostavno prevesti konje do Sinja jer to je put od 490 kilometara tako da planiramo krenuti u noći s čestim zaustavljanjima u Lici kako bismo prošetali konje da izdrže put. Zaustavljanje i šetnja konja mora se obaviti svakih 200 kilometara – objašnjava nam Josip Trogrlić koji će ponosno predstaviti Bjelovarčane prvi put u povijesti Sinjske alke.

dječji vrtić Energetska obnova Dječji vrtić Bjelovar obnavlja se za tri milijuna kuna