Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Energetska obnova

Dječji vrtić Bjelovar obnavlja se za tri milijuna kuna

dječji vrtić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
U ovoj obnovi treba posebno istaknuti slogu među bjeovarskim poduzetnicima. Naime, tri su izvođača izabrana, a svi na popisu su domaći poduzetnici

Na Matoševu trgu ovih su dana počeli ozbiljni radovi, a sve kako bi matična zgrada Dječjeg vrtića Bjelovar postala energetski učinkovita. Ovo je jedna u nizu velikih rekonstrukcija u gradu koju pokrivaju europski fondovi te će se na isti način obnoviti sve bitnije zgrade i ustanove.

Javni radovi Posao na 6 mjeseci dobilo 25 osoba Hrebak: Poslodavci ne smiju birati ljude po starosti

Bit će još natječaja

–Ovaj je vrtić najveći u Bjelovaru, a ujedno je i najveći potrošač energenata. Ukupna vrijednost obnove iznosi nešto više od tri milijuna, a milijun i pol kuna financira Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, dok će ostatak pokriti Fond za sufinanciranje europskih projekata. Grad će izdvojiti 700 tisuća kuna i to je izvrsna svota za ovako velik objekt i njegovu potpunu obnovu – istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak dodavši kako se ovakve prilike ne smiju propuštati jer, osim što će vrtić nakon obnove štedjeti, izgledat će ljepše i biti učinkovitiji. U ovoj obnovi treba posebno istaknuti slogu među bjelovarskim poduzetnicima. Naime, tri su izvođača izabrana za ovaj važan zadatak, a svi na popisu su domaći poduzetnici. Iako je poznato da se građevinski sektor nakon godina padanja uzdignuo, sada su se građevinari našli u drugom problemu, a riječ je o nedostatku radne snage. U ovom su slučaju pronašli zajednički jezik i rješenje te se ujedinili u izvršenju cilja. Riječ je o bjelovarskim tvrtkama Vidik, Mas montaža i Demaring.

Takvih natječaja bit će još, tvrdi Hrebak, te se nada dobroj suradnji s građevinskim tvrtkama. Glavni je izvođač tvrtka Demarin, a njihov predstavnik Dejan Marinić također je pohvalio suradnju s kolegama. Njihova dobra suradnja najviše će značiti malenim polaznicima, ali i vrtićkom osoblju.

Važnost predškolskog odgoja

Ravnateljica Anna Lauš istaknula je kako se radi o drugom projektu energetske obnove ovog vrtića, naime vrtićka zgrada na drugoj lokaciji obnovljena je prošle godine. –Drago nam je što je Grad prepoznao važnost predškolskog odgoja. U vrtić se nije ozbiljnije ulagalo od 70-ih, a sada će se obnoviti sve, što nas iznimno veseli. Uštede na drugom objektu znatne su, čak do 50 posto kada je riječ o grijanju. Nadamo se da će se isto ponoviti i ovdje- kazala je ravnateljica Lauš čiji vrtić pohađa 470 djece i svi su upisani bez liste čekanja. Završetak radova očekuje se do 31.8.

Bjelovarsko-bilogorska županija Uručeni ugovori vrijedni 15,2 milijuna kn za obnovu Osnovne škole Rovišće Uskoro kreće najveća obnova škola u županiji