Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Boban na Festivalu izvrsnosti: Svaka izvrsnost treba podršku

Festival izvrsnosti
1/4
Foto: Splitsko-dalmatinska županija Festival izvrsnosti
Treći Festival izvrsnosti održan je u Solinu u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Okupio je 500 učenika koji su predstavili 86 projekata u sklopu brojnih programa, kao što su Čuvari baštine

Treću godinu zaredom Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije organizira Festival izvrsnosti – jedinstveni trodnevni događaj na kojem polaznici koji sudjeluju u izvannastavnim programima Centra izvrsnosti SDŽ-a sa svojim mentorima imaju priliku predstaviti projekte koje su provodili u ovoj školskoj godini.

Podrška talentima

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban na otvaranju ovogodišnjeg Festivala izvrsnosti u OŠ Kraljice Jelene u Solinu naglasio je da je za poticanje izvrsnosti potrebna velika podrška sredine u kojoj pojedinac živi i radi.

– U prvom redu potrebna je podrška vlastite obitelji i škole, čiji je zadatak prepoznati talent, želju i volju za uspjehom u onome što učeniku najviše leži. Uz sve to potrebna je i podrška šire zajednice, u ovom slučaju Splitsko-dalmatinske županije i našega Centra izvrsnosti. Ova manifestacija upravo svjedoči o toj podršci te pokazuje koliko se Splitsko-dalmatinska županija posvećuje mladim ljudima i ljudima koji imaju talente, ali uz to i ustraju u svom radu – naglasio je župan.

Ravnatelj CI SDŽ-a Ivica Zelić ističe kako ova manifestacija nudi bogat program.

– Ovogodišnji Festival izvrsnosti tijekom tri dana prikazat će 86 projekata škola u više programa poput čuvara baštine, dalmatinskog suvenira i drugih. Također smo ponosni na kreativnost naših učenika i nastavnika i cijelu potporu koju daju u razvoju potencijala učenika – zaključio je Zelić.

Zamjenik solinskoga gradonačelnika Ivica Rakušić ponosan je što se festival već treću godinu organizira u njegovu gradu.

– Smatramo da su osim Salone, bogate kulturne baštine te izvora rijeke Jadro, najvažniji resurs upravo mladi ljudi. Zato potičemo izvrsnost kroz naše stipendije koje su prebogate i dijelimo ih u što većem broju. Festival je poticaj gradu Solinu da još više ulaže u mlade ljude, u tom smislu čestitam ravnatelju centra i svima koji su organizirali ovaj festival i svima koji su nagrađeni, učenicima, mentorima i njihovim roditeljima – izjavio je Rakušić.

Treći Festival izvrsnosti održao se na lokacijama OŠ Kraljice Jelene u Solinu i Muzeju arheoloških spomenika u Splitu. Na Festivalu je sudjelovalo više od 500 učenika iz SDŽ-a, koji su predstavili čak 86 projekata u sklopu programa Čuvari baštine, Dalmatinski suvenir, RoboStart, RAST, Mother Earth i CIMAJ.

Statua Čuvari baštine

– Čestitam svim sudionicima Festivala izvrsnosti koji su u svoje projekte utkali dio sebe, svoj entuzijazam i kreativnost. Svaka večer Festivala bila je posebna na svoj način, svaka je donijela jedinstvenu priču iz perspektive učenika te je u sudionicima probudila emocije i učinila nas sve ponosnima. Hvala svima koji su dali dio sebe na ovom Festivalu, a veliko hvala i domaćinima, OŠ Kraljice Jelene u Solinu i Muzeju arheoloških spomenika u Splitu na gostoprimstvu – kazala je Zorana Bašić-Plazibat.

Prvo mjesto osnovnih škola u programu Čuvari baštine osvojili su učenici OŠ Ivana Lovrića Sinj za projekt "Putevima naših branitelja", a drugo mjesto pripalo je učenicima OŠ Josipa Vergilija Perića Imotski za projekt "Misto di svako priču pričat zna". Treće mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojili su učenici OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića Lovreć s projektom "U zovnici cili svit". U kategoriji srednjih škola u sklopu programa Čuvari baštine, prvo mjesto pripalo je učenicima Obrtno-tehničke škole s projektom "Hajduk živi vječno". Drugo mjesto osvojili su učenici Srednje škole Petra Šegedina Korčula za projekt "Zapisano u kamenu", a treće mjesto učenici Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić Nehaj za projekt – "Zamisli… Miljenko i Dobrila".

Ukupni pobjednik, odnosno najbolji projekt programa Čuvari baštine za osnovne i srednje škole je Osnovna škola Ivana Lovrića Sinj kojima je na čuvanje do sljedeće godine pripala statua Čuvara baštine.

Finalna večer bila je rezervirana za program CIMAJ, a nagrada za najbolji Završni rad pripala je učenicima Osnovne škole Bol iz Bola na Braču. Nagradu za najbolji projekt osvojili su učenici V. gimnazije Vladimir Nazor u Splitu, a nagradu publike učenici Osnovne škole Majstora Radovana Trogir.

storyeditor/2024-04-11/PXL_080424_112747371.jpg Županijski centar za razvoj umjetne inteligencije Bačić i Boban uručili ugovore za jedinice lokalne samouprave Zelena tranzicija splitsko-dalmatinska županija Održane radionice Zelena Splitsko-dalmatinska županija storyeditor/2024-04-26/smz_a_slager_ljetovanje_1.jpg Ljetovanje će biti organizirano u dva termina u drugoj polovici srpnja Učenici iz Sisačko-moslavačke županije i ove će godine besplatno ljetovati u Splitu