Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županijski centar za razvoj umjetne inteligencije

Bačić i Boban uručili ugovore za jedinice lokalne samouprave

storyeditor/2024-04-11/PXL_080424_112747371.jpg
1/3
Foto: Ivana Ivanovć/PIXSELL UGOVOR za novi prostor, koji su Luciji Zaninović uručili ministar Bačić i župan Boban, dobio je i Takewando klub Marjan
Osigurana su sredstva za katastarske izmjere, uređenja nerazvrstanih cesta, sustav javne rasvjete, rekonstrukciju i energetsku obnovu zgrada, a dio ugovora odnosi se na raspolaganje državnom imovinom

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban uručili su ugovore iz Programa usmjeravanja i rasporeda sredstava za poticanje održivog povratka na potpomognuta područja i područja posebne državne skrbi. Ovim ugovorima osigurana su sredstva za katastarske izmjere, uređenja nerazvrstanih cesta, sustava javne rasvjete, rekonstrukciju i energetsku obnovu zgrada, a dio ugovora odnosi se ja raspolaganje državnom imovinom.

Katastarske izmjere

Ministar Bačić ističe kako se radi o projektima koji su završeni u protekla tri mjeseca.

– Naša Vlada predložila je Saboru donošenje višegodišnjeg programa katastarskih izmjera. Obuhvatiti smo 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta jer katastar i zemljišna knjiga ne odgovaraju stvarnom stanju. Sve to donosi najveći prinos, a oslanjamo se na podatke iz Austro-Ugarske. Kako bismo tome doskočili, odlučili smo premjeriti Hrvatsku i uskladiti podatke da bismo ih uredili tamo gdje je to najpotrebnije, a to je na građevinskom zemljištu – ustvrdio je Bačić.

Lokalnoj zajednici dodijeljene su i nekretnine, a jedan prostor dodijeljen je i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Dobili smo ugovor za nekretninu gdje će se formirati županijski centar za razvoj umjetne inteligencije. Radi se o lijepom prostoru, ali puno je važnije to što su sretni i zadovoljni čelnici lokalne samouprave iz naše županije. Već su potpisani ugovori s izvođačima za katastarske izmjere. To je preduvjet za sređivanje katastarskih knjiga. Usto, to je važno za gospodarstvenike i fizičke osobe bilo da se radi o gradnji apartmana ili obiteljskih kuća – istaknuo je župan Blaženko Boban.

Ministar Branko Bačić potpisao je tri odluke za projekte razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji u vrijednosti od 125.000 eura. Njima se financiraju komunalni i infrastrukturni projekti u okviru Programa usmjeravanja i rasporeda sredstava za poticanje održivog povratka za potpomognuta područja i područja posebne državne skrbi. Riječ je o projektima nerazvrstanih cesta na području općine Cista Provo, gradnje sustava javne rasvjete na nogostupu Vidulini-Draguni u općini Lokvičići te rekonstrukciji manje zahtjevne zgrade za potrebe DVD-a Hrvace. U okviru Programa odobreno je ukupno 38 zahtjeva za dodjelu financijske potpore u vrijednosti od 1,396.000 eura.

POTPISANE su tri odluke za projekte razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji u vrijednosti od 125.000 eura
Foto: Ivana Ivanovć/PIXSELL POTPISANE su tri odluke za projekte razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji u vrijednosti od 125.000 eura

Gradu Solinu te općinama Zagvozd i Gradac dodijeljene su odluke o provedbi energetske obnove zgrada javnog sektora, a Općini Dugi Rat odluka o financiranju izrade strategija zelene urbane obnove ukupne vrijednosti 632.042 eura. Odluke se temelje na javnom pozivu iz 2023. godine za dodjelu bespovratnih sredstva "Energetska obnova zgrada javnog sektora" u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.–2026.

Energetska obnova

– Energetska obnova zgradarstva prioritet je i Hrvatske i Europske unije kako bi se smanjila potrošnja energije koja dolazi iz ugljikovodika, kao i emisija stakleničkih plinova s ciljem ublažavanja klimatskih promjena. Zgradarstvo troši 50 posto ukupne potrošnje energije. Zbog toga smo u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali 120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća. U četiri sata stiglo je 12.000 zahtjeva i sada pripremamo rješenja kako bismo sugrađanima omogućili toplinske ovojnice i kvalitetnije kuće. Paralelno radimo javni poziv vrijedan 95 milijuna eura za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji je raspisan i u provedbi – istaknuo je ministar Bačić.

Dodijeljeno je i pet ugovora o raspolaganju državnim nekretninama za javne namjene u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ugovori i odluke vezane za korištenje državnih nekretnina potpisani su, osim sa Splitsko-dalmatinskom županijom za Centar za razvoj umjetne inteligencije SDŽ (Centar RAZUMIN), još s Gradom Supetrom (rekonstrukcija i prenamjena dječjeg vrtića – jaslica), Općinom Otok (upis prava vlasništva za OŠ Kamešnica), Gradom Triljem (uređenje kulturnog doma i smještaja Glazbene škole Jakova Gotovca Sinj) te Taekwondo klubom "Marjan" za koji je ugovor preuzela naša proslavljena olimpijka Lucija Zaninović.

storyeditor/2024-04-11/zz_c_fo.jpg Rukovodstvo županije Mato Čičak (HDZ) novi je predsjednik Županijske skupštine storyeditor/2024-04-12/PXL_140224_110084000.jpg Od 50 do 70 € mjesečno prima 14 srednjoškolaca te od 50 do 120 € 47 studenata Općina Klis povećala učeničke i studentske stipendije za 40 posto storyeditor/2024-04-15/PXL_150424_113119514.jpg Brodsko-posavska županija strateški je čimbenik prometnog, ali i sigurnosnog sustava RH Marušić: Mjere koje provodimo već daju konkretne rezultate