Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavska županija strateški je čimbenik prometnog, ali i sigurnosnog sustava RH

Marušić: Mjere koje provodimo već daju konkretne rezultate

storyeditor/2024-04-15/PXL_150424_113119514.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL NOVI ULAGAČI u Đuru Đakovića i uspjeh poslovne zone u Novoj Gradiški među glavnim su generatorima gospodarskog rasta, poručeno je sa sjednice
Svečanom sjednicom Županijske skupštine tradicionalno obilježen Dan Brodsko-posavske županije i 31. obljetnica njezina ustroja

Dan Brodsko-posavske županije i 31. obljetnica njezina ustroja ove su godine obilježeni svečanom sjednicom Županijske skupštine, dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i pravnim subjektima te polaganjem vijenaca u znak sjećanja na smrtno stradale hrvatske branitelje.

Župan Danijel Marušić u svom je govoru izdvojio najvažnije od velikog broja projekata realiziranih u protekloj godini dana.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore i Državnog zavoda za statistiku, ova županija imala je četvrti najbrži rast BDP-a po kupovnoj moći u posljednje četiri godine.

Najveći porast broja prvašića

Raste zaposlenost, što se osjeti po punjenju županijskog proračuna, a rastu i plaće. Marušić je istaknuo kako ga raduje što se Brodsko-posavska županija našla u gornjem dijelu ljestvice prema brojnim statističkim pokazateljima.

– Jedan statistički podatak istaknut ću na prvo mjesto, jer on upravo to zaslužuje. Naime, naša je županija u ovoj školskoj godini zabilježila jedan od najvećih porasta broja prvašića u odnosu na druge županije. Tako je ove školske godine u našoj županiji u školske klupe sjelo 90 učenika više negoli godinu ranije. Ohrabrujući je to podatak i vjetar u leđa koji nam pokazuje da mjere koje provodimo donose konkretne rezultate – poručio je Marušić.

Novi ulagači u Đuru Đakovića i uspjeh poslovne zone u Novoj Gradiški među glavnim su generatorima gospodarskog rasta, poručeno je sa sjednice. Ovom je rastu pomoglo ulaganje Vlade RH, koja je putem projekta Slavonija od listopada 2016. do kraja 2023. godine u županiju uložila 337 milijuna eura. Jedan je od takvih kapitalnih projekata i izgradnja nove OŠ Milana Amruša, jedine škole u županiji za odgoj i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju.

Središte industrije

Prema riječima predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića, Brodsko-posavska županija danas je strateški čimbenik prometnog, ali i sigurnosnog sustava RH.

– Tijekom svih ovih godina svi težimo ostvariti viziju naše županije kao stvarnog središta i industrije i poduzetništva, novih tehnologija, zelenog, digitalnog i inovativnog gospodarstva te zadovoljnog društva u cjelini – istaknuo je Ćosić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić rekao je da su brojni projekti ove županije rezultat sinergije ljudi na terenu koji promišljaju o njezinu razvoju te podrške Vlade. Kad si ta dva čimbenika pruže ruku, onda, poručio je, ništa nije teško.

– Veseli me ta sinergija, upravo je Brodsko-posavska županija bila mjesto u koje su se slile brojne investicije koje je financirala Vlada. Dva važna pogranična mosta, u Svilaju i Gradiški, itekako će ovu županiju učiniti još važnijom na svim međunarodnim kartama – poručio je Piletić.

Nikola Dobroslavić Najviše za otoke Projektima odobreno oko 2 milijuna eura Dubrovačko-neretvanskoj županiji storyeditor/2024-04-11/projekcija_gomila_drevna_grobnica-1.jpg Idejni projekt za budući kompleks je gotov Počinje rekonstrukcija nalazišta iz željeznog doba u Jalžabetu storyeditor/2024-04-12/IMGL9407.jpg Vrijednost sva četiri sustava u Virovitičko-podravskoj županiji iznosi 23 milijuna eura Četvrti sustav navodnjavanja u županiji - na 568 hektara sigurnost u proizvodnji i veći prinosi