Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Vrijednost sva četiri sustava u Virovitičko-podravskoj županiji iznosi 23 milijuna eura

Četvrti sustav navodnjavanja u županiji - na 568 hektara sigurnost u proizvodnji i veći prinosi

storyeditor/2024-04-12/IMGL9407.jpg
1/3
Foto: Kristijan Toplak SUSTAV navodnjavanja pilot-projekt Kapinci – Vaška bio je među prvima koji su se gradili i obuhvatio je 1260 hektara
Danas navodnjavamo nešto manje od 3000 hektara, a želja nam je da u idućih sedam do osam godina imamo 10.000 hektara pod navodnjavanjem, rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović

Virovitičko-podravska županija nastavlja biti hrvatski lider u navodnjavanju polja. Župan Igor Andrović otvorio je kod Višnjice Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza. Četvrti je to projekt natapanja poljoprivrednih površina koji je u posljednjih sedam godina otvoren na području Virovitičko-podravske županije. On će poljoprivrednicima iz općina Sopje i Suhopolje omogućiti navodnjavanje na novih 568 hektara površina, ali i sigurnost u proizvodnji te veće prinose.

Velika investicija

Kapinci – Vaška II. faza projekt je Virovitičko-podravske županije vrijedan 4,780.000 eura. Obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojen je na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška.

Do sada su na području Virovitičko-podravske županije otvoreni sustavi Kapinci – Vaška, Đolta, Novi Gradac – Detkovac. Županija trenutačno raspolaže s gotovo 3000 hektara navodnjavanih površina. Đolta se natapa vodom iz bunara, a svi ostali iz Drave.

Ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić kazao je kako je u sklopu Programa ruralnog razvoja, čija je ukupna vrijednost 3,3 milijarde eura, uspješno ugovoreno 97 posto sredstava, pri čemu je 87 posto već isplaćeno. U okviru Programa ugovoreno je ukupno 17 sustava navodnjavanja.

SUSTAV navodnjavanja pilot-projekt Kapinci – Vaška bio je među prvima koji su se gradili i obuhvatio je 1260 hektara
Foto: Kristijan Toplak SUSTAV navodnjavanja pilot-projekt Kapinci – Vaška bio je među prvima koji su se gradili i obuhvatio je 1260 hektara

– Virovitičko-podravska županija ističe se kao jedan od stupova hrvatske poljoprivrede, posebice u području navodnjavanja. Uz ove projekte, velik je i broj privatnih investicija, osobito za proizvodnju duhana i povrća. Uz klimatske promjene i surove uvjete s kojima se poljoprivrednici moraju boriti, navodnjavanje je ključno za očuvanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje – istaknuo je Vujić.

U gradnji sustava navodnjavanja siguran partner Virovitičko-podravskoj županiji bile su Hrvatske vode, o čemu je govorio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

– Ovdje prvu fazu nadograđujemo drugom fazom, čime se iz rijeke Drave omogućuje uistinu impozantan kompleks od gotovo 1800 navodnjavanih hektara na jednom mjestu. Sustavi navodnjavanja pružaju veće mogućnosti našim poljoprivrednicima i tako osiguravaju uravnoteženu i kvalitetnu poljoprivredu, proizvodnju i borbu za kvalitetne i veće prinose – rekao je Đuroković.

Župan Igor Andrović podsjetio je kako je Virovitičko-podravska županija među prvima počela s izgradnjom sustava navodnjavanja, pilot-projektom Kapinci – Vaška, koji je obuhvatio 1260 hektara. Ukupna vrijednost sva četiri sustava navodnjavanja iznosi 23 milijuna eura, a njima je zahvaćeno oko 3000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Pokusno polje

– Županija je u suradnji s poljoprivrednicima napravila i pokusno polje od pet hektara podzemnog navodnjavanja, na kojemu su pojedine kulture imale i do sto posto veći prinos od onih bez sustava navodnjavanja, što je bio dodatan poticaj za nove investicije. Nalazimo se u vremenu klimatskih promjena, kada u našoj županiji jedne godine proglasimo elementarnu nepogodu za sušu, a druge godine onu za padaline. Sustavi navodnjavanja pridonose tome da naši poljoprivrednici ovakvim načinom poljoprivredne proizvodnje u budućnosti mogu biti sigurni. Na ovom području imamo 120.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je čak 80.000 hektara pogodno za navodnjavanje. Danas navodnjavamo nešto manje od 3000 hektara, što je četiri posto poljoprivrednih površina. Želja nam je da u idućih 7 do 8 godina imamo 10.000 hektara pod navodnjavanjem – rekao je župan Andrović.

Prvi sljedeći sustavi navodnjavanja su Lukač i Đolta, koji su već spremni i čekaju prijavu za natječaj u zadnjem kvartalu ove godine. Uz to, projektna dokumentacija za sustave navodnjavanja Čađavica, Čačinci i Crnac te Zdenci u fazi je realizacije.

– Agencija za plaćanje i Ministarstvo poljoprivrede na našu su inicijativu, osluškujući naše poljoprivrednike, raspisali natječaj za kupnju potrebne opreme. Također, niz drugih projekata je u planu, od Centra za pametnu poljoprivredu do sušionice povrća. Županija kroz ovakve natječaje dobiva sto posto bespovratnih sredstava, 85 posto od EU i 15 posto nacionalnih sredstava – zaključio je Andrović.

storyeditor/2024-04-14/Dan_opcine_2.jpg Obilježen Dan općine Donji Andrijevci Gavran: Život u općini nastojimo učiniti ugodnim našim stanovnicima storyeditor/2024-04-12/bjelovar_a_vodovod_foto_1.jpg Ukupna vrijednost projekta je 16,557.181,60 eura Jedini cjevovod za opskrbu Bjelovara pitkom vodom ide u obnovu storyeditor/2024-04-12/novi_vrtic.jpeg Gradonačelnik Radić obišao gradilište vrtića U novi vrtić u Cvjetnom naselju mališani će krenuti već najesen