Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 48 pregleda
tema sporta

Bogat program u Noći muzeja širom Zagrebačke županije

Noć muzeja
Foto: Ivica Galović/PIXSELL/Ilustracija
U muzeju u Ivanić-Gradu izložbom posvećenom sportašima, trenerima, organizatorima, sponzorima i ljubiteljima sporta organizatori žele istaknuti kako je Ivanić-Grad - grad sportskog duha

Stvaranje muzejskih zbirki na temu sporta, njegova promocija i razvoj tema su ovogodišnje Noći muzeja koji svoja vrata otvaraju u petak, 26. siječnja u večernjim satima. Na području Zagrebačke županije u pripremi je bogat program, a kao i prethodnih godina, ulaz u muzeje te svi dodatni sadržaji su besplatni.

Stjepan Kožić i Željko Kolar Župan Kožić: 'Javni prijevoz u Zagrebačkoj županiji izuzetno je loš'

U muzeju u Ivanić-Gradu izložbom posvećenom sportašima, trenerima, organizatorima, sponzorima i ljubiteljima sporta organizatori žele istaknuti kako je Ivanić-Grad - grad sportskog duha, a sama izložba prilika je za početak prikupljanja građe za povijesni prikaz razvoja sporta u gradu.

U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec posjetitelje uz arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu te likovnu zbirku koja je stalni postav, očekuju zaista sportski sadržaji i to zumba, kardio pilates, yoga, medicinska gimnastika i druge radionice pod vodstvom profesionalnih trenerica.

Svakako zanimljiva poruka dolazi iz Muzeja Turopolja koji se svojim programom nisu vezali uz sport, ali su zato natjecateljskog karaktera i žele da ovogodišnja Noć muzeja brojem posjetitelja nadmaši sve prethodne. A da tome tako zaista i bude organizatori su pripremili bogat program za sve uzraste. Uz izložbu pod nazivom „Turopoljsko bratstvo na prijelazu milenija“ i koncerte, posjetitelji će se moći okušati u izradi podgutnice i strašila od komušine, a za najmlađe će se pobrinuti pričopričalice Andreja Krenek i Margareta Peršić.

Novo vatrogasno vozilo Imali staro 37 godina Vatrogasci dobili novo navalno vozilo vrijedno 1,5 milijuna kuna

Muzej Sveti Ivan Zelina izložbom pod nazivom „Povijest sporta u Zelini od sredine 19. stoljeća do Univerzijade 1987. godine“ izložit će preko 300 predmeta poput plakata, fotografija, plaketa, pehara i dokumenata koji svjedoče o razvoju sporta u Zelini. Nastupit će i mladi zelinski glazbenici, a za osnovnoškolce su organizirane sportske radionice.

Centar za mlade Bunker u Samoboru postao je omiljeno okupljalište za razne prigode pa će tako ugostiti i ovogodišnju Noć muzeja. Program započinje izložbom Ive Lulić pod nazivom „Otok vila“, nakon čega slijede projekcije filmova, radionica ukrašavanja lica te glazbeni nastup banda „Tricikl“.

Izložbom trofeja i fotografija pod nazivom „Šok za Dugo Selo“ u Pučkom otvorenom učilištu, Dugo Selo odaje počast svom najdugovječnijem i najtrofejnijem sportašu Zvonimiru Šoku, a za sve one koji Noć muzeja žele doslovno obilježiti sportom organiziran je program u gradskoj sportskoj dvorani.

Tradicijska kuća program zaštite Za 44 kulturna dobra stiže četiri milijuna kuna

I Muzej Brdovec prisjetit će se važne ličnosti svog kraja - Đure Janekovića, istaknutog hrvatskog fotografa i fotoreportera čije fotografije prikazuju sport u pokretu. Osim fotografija, na izložbi će biti izloženi i njegovi sportski trofeji jer je Janeković i sam bio sportaš – atletičar, klizač i planinar. Posjetitelji će svoje znanje o sportu imati priliku testirati u kvizu, a djeca će moći sudjelovati u izradi medalja. Dodajmo još k tome da se Muzej Brdovec nalazi upravo u kući Janeković, spomeniku kulture.

Jaskanska Noć muzeja započinje otvorenjem izložbe Vjekoslava Skrbina pod nazivom „Lica i naličja Jaske“, a nastavlja se predstavljanjem istraživanja „Povijest biciklizma u Jastrebarskom“. Koncertom klasične glazbe, muzejsku noć će uveličati profesori i učenici Glazbene škole Jastrebarsko, a za potpuni sportski doživljaj u prizemlju muzeja posjetitelji će, uz čašu vina, moći pratiti polufinalnu utakmicu Europskog rukometnog prvenstva, priopćili su iz Zagrebačke županije.

Samobor Zagrebačka županija sve popularnija Broj turističkih noćenja veći za 17 posto