Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Projekt JENTRAP: Poplave ne poznaju međudržavne granice

Bogatiji za novu opremu vrijednu više od 2 milijuna kuna

jentrap
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Strateški i logistički timovi opremljeni su odijelima i čamcima s prikolicama, dok je tim za hitne intervencije dobio nosila, automatske defibrilatore i trijažne torbe

Sporazum o dodjeli 2,15 milijuna kuna vrijedne opreme na korištenje institucijama u sastavu Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske nabavljene u sklopu projekta JENTRAP potpisan je u Slavonskom Brodu. Tako su za potrebe javnih vatrogasnih postrojbi nabavljene dvije visokotlačne pumpe za vodu.

Centar Šagulje trebao bi početi s radom najkasnije za pet godina Uskoro novi sustav gospodarenja otpadom za tri županije Centar Šagulje s radom bi trebao krenuti do 2023. godine

Strateški i logistički timovi opremljeni su odijelima i čamcima s prikolicama, tim za spašavanje iz vode postao je bogatiji za novu ronilačku opremu, dok je tim za hitne intervencije dobio nosila, automatske defibrilatore i trijažne torbe. Monitoring okoliša i spremnost za hitne situacije također su poboljšani otkako je Zavod za javno zdravstvo dobio novu laboratorijsku opremu i opremu za terenski rad.

Dobili ronilačku opremu

– Uspjeli smo nabaviti znatan dio ronilačke opreme koji nam je nedostajao. Svi pripadnici našeg tima su i ronioci, pa nam je time olakšana i obuka i rad na vodi – rekao je Delibor Jakičić, tajnik Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia i zapovjednik specijalističkog tima za spašavanje iz vode.

Projekt JENTRAP provodili su Brodsko-posavska županija i Grad Šabac s ciljem povećanja spremnosti za obranu od poplava i smanjenje šteta od poplave u slivu rijeke Save. Projekt je rezultat istraživanja i studija koje su utvrdile manjkavosti i probleme u funkcioniranju i opremljenosti službi za hitne intervencije. Poplave su nepogoda koja ne poznaje zemljopisne granice. Nažalost, zajedništvo i solidarnost među ljudima dolaze do izražaja tek kad se one dogode. Dokaz tomu su katastrofalne poplave koje su pogodile istočnu Hrvatsku i zapadnu Srbiju u svibnju 2014. Vrijednost projekta je 888.000 eura, a financira se sredstvima EU iz fondova IPA i programa prekogranične suradnje Srbija – Hrvatska.

Pomoćnici u nastavi Pomoćnici u nastavi za 54 učenika s teškoćama u razvoju Kvalitetnije školovanje djeci koja najviše trebaju pomoć

Ostvaren opći cilj projekta

– Mi smo ovim projektom dobili važnu opremu za logistiku i djelovanje u poplavama, što je na ovom području jako važno. Specifičnost naše županije je da ona pokriva velik dio teritorija uz rijeku Savu, pa su brojne intervencije na vodi – kazala je Željka Pugelnik, dopročelnica slavonskobrodske stanice HGSS-a.

Na sastanku u Slavonskom Brodu istaknuto je kako je u potpunosti ostvaren opći cilj projekta, odnosno postignuta je transnacionalna spremnost za obranu od poplava i smanjenje šteta od poplave u slivu Save, a poboljšanjem tehničkih kapaciteta osigurana je viša razina monitoringa. Predstavnici institucija sporazum su potpisali s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem i načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite Stjepanom Bošnjakovićem.

– Ovo je primjer dobre međudržavne suradnje i korištenja fondova EU, ali i skrbi o građanima i imovini u vrijeme kada poplave i druge prirodne katastrofe postaju sve češće – naglasio je Marušić. 

suci porotnici Sud za mladež Novoizabrani suci porotnici dali svečanu prisegu Spremni za izvanredne situacije Projekt JENTRAP provode Brodska županija i Grad Šabac Sava ne poznaje granice: Zajedno u obranu od poplava