Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Uskoro novi sustav gospodarenja otpadom za tri županije

Centar Šagulje s radom bi trebao krenuti do 2023. godine

Centar Šagulje trebao bi početi s radom najkasnije za pet godina
1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Odvojeno prikupljanje papira, plastike, stakla i metala već se primjenjuje u S. Brodu. Na dobrom smo putu, ali pravilnik kaže da moramo biti bolji, kaže Grgić

Hrvatska bi do 2022. trebala na deponije odložiti manje od 25 posto ukupno proizvedenog komunalnog otpada, a odvojeno prikupiti oko 60 posto. Župani Požeško-slavonske, Sisačko- moslavačke i Brodsko-posavske županije potpisali su u studenom prošle godine društveni ugovor kojim je započela realizacija dugo iščekivanog projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje.

Projekti energetske obnove Ulaganje od 107 mil. kuna Prijavili 15 projekata za energetsku obnovu

Uspostava cjelovitog sustava

Projekt vrijedan 130 milijuna kuna s 90 posto sredstava financirat će se europskim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., dok će županije navedeni projekt sufinancirati u preostalom iznosu od 10 posto. Šagulje bi nakon dugog čekanja napokon trebale biti izgrađene. Nedavno je tako potpisan i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Brodsko-posavskoj županiji. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih je 12,750.000 kuna ili 85 posto sredstava EU, a 750.000 kuna ili 5 posto osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preostalih 1,5 milijuna kuna ili 10 posto financirat će Centar Šagulje.

Pomoćnici u nastavi Pomoćnici u nastavi za 54 učenika s teškoćama u razvoju Kvalitetnije školovanje djeci koja najviše trebaju pomoć

– Cilj Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o zajedničkom projektu ovih županija, svih jedinica lokalne samouprave na njihovu području i naposljetku svih stanovnika. Intenzivne aktivnosti na realizaciji ovog projekta već su započele – ističe Josip Grgić, direktor centra Šagulje.

Centri najefikasnije rješenje

U siječnju ove godine usvojen je Plan gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Planom su predviđene aktivnosti koje će poticati sprečavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje, a važnije mjere iz plana su odvojeno prikupljanje na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini te uvođenje naknade za odlaganje komunalnog otpada. Centri za gospodarenje najefikasnije su rješenje za potpuno zbrinjavanje otpada. Projektna dokumentacija centra Šagulje mora biti završena u roku od šest mjeseci, a nakon toga slijedi gradnja. Očekuje se da će centar zaživjeti i u probni rad krenuti 2022. ili najkasnije 2023. godine. Nakon toga trebale bi se smanjiti deponirane količine otpada.

– Želimo što manje deponirati na odlagališta, a što više iskoristiti korisne sirovine. Sustav odvojenog prikupljanja papira, plastike, stakla i metala već se primjenjuje u Slavonskom Brodu. Na dobrom smo putu, ali pravilnik o postocima kaže da moramo biti još bolji – dodaje Grgić.

Ižimača 2018. Ižimača 2018. Sok od jabuke cijedili na starinski način Spremni za izvanredne situacije Projekt JENTRAP provode Brodska županija i Grad Šabac Sava ne poznaje granice: Zajedno u obranu od poplava