Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Pomoćnici u nastavi za 54 učenika s teškoćama u razvoju

Kvalitetnije školovanje djeci koja najviše trebaju pomoć

Pomoćnici u nastavi
Foto: Brodsko-posavska županija
Petero učenika koji su zadnje dvije godine imali neposrednu potporu ove školske godine samostalno nastavlja obrazovanje

Brodsko-posavska županija ponovno osigurava kvalitetu školovanja, i to onima koji najviše trebaju pomoć - učenicima s teškoćama u razvoju. U sklopu projekta pružanja pomoći u nastavi “S osmijehom u školu 3”, u kolovozu je raspisan javni poziv za 49 pomoćnika. Bit će to peta godina otkako Županija provodi ovaj projekt. Razlika u odnosu na prethodne godine je u tome što su sada osigurana sredstva za realizaciju projekta u iduće četiri godine. Time je osigurana financijska održivost.

Spremni za izvanredne situacije Projekt JENTRAP provode Brodska županija i Grad Šabac Sava ne poznaje granice: Zajedno u obranu od poplava

Edukacija pomoćnika

– Zanimljivo je da imamo pet učenika koji su prije dvije godine imali neposrednu potporu i koji ove školske godine samostalno nastavljaju obrazovanje. Tako ćemo ove godine imati 54 učenika s teškoćama koji će imati svoje pomoćnike u nastavi u 18 osnovnih i tri srednje škole. Za iduće četiri godine osigurali smo 9,75 milijuna kuna, od čega osam milijuna kuna bespovratnih sredstava – kazala je Anica Vukašinović, v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Brodsko-posavske županije.

Srednja škola M. A. Reljkovića Centar kompetentnosti Škola koja je povukla više EU novca nego mnogi gradovi

Nakon postupka selekcije brodskog Zavoda za zapošljavanje, provedena je obvezna edukacija pomoćnika u nastavi, koji tako dobivaju osnovna znanja za rad s djecom s poteškoćama u razvoju. Time ujedno stječu dodatne reference na tržištu rada te mogućnost zapošljavanja na drugim projektima civilnog društva. Inače, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je nakon završetka evaluacije projektnih prijedloga odluku o financiranju 50 projekata u ukupnom iznosu od 362 milijuna kuna, osiguravši tako potporu za 2672 učenika s teškoćama u razvoju. Brodsko-posavska županija s projektom “S osmijehom u školu 3” osigurala je maksimalnih 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a projekt je vrijedan ukupno 9,78 milijuna kuna. Sufinanciranje županije vlastitim sredstvima u projektu je 18 posto ili 1,8 milijuna kuna.

Projekt će se prvenstveno usmjeriti na pomoć učenicima s teškoćama u razvoju putem osiguravanja neposredne potpore kako bi oni potpuno, učinkovito i ravnopravno sudjelovali u odgojno-obrazovnom procesu u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba te u svakidašnjim nastavnim, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima prema programu rada i u skladu s potrebama svakog pojedinog učenika.

Jednaki uvjeti svima

– Zadaća odgojno-obrazovnog sustava je da svim svojim polaznicima omogući jednake uvjete za obrazovanje. Učenici s teškoćama posebna su skupina ranjivih mladih ljudi koji zaslužuju biti jednaki sa svojim vršnjacima i zaslužuju imati jednake uvjete za rad i obrazovanje, kako bi se danas sutra što bolje pozicionirali na tržištu rada. Dužni smo im omogućiti jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na obrazovanje – rekao je Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

On je dodao kako ne treba zanemariti ni podatak o radnim mjestima pomoćnika u nastavi, jer ovaj se projekt provodi četiri godine, što daje određenu sigurnost i djeci i pomoćnicima. 

Brodsko-posavska županija Župan Danijel Marušić sa studentima medicine Po završetku studija povratak na rad u županiju, buduće liječnike zanima obiteljska medicina suci porotnici Sud za mladež Novoizabrani suci porotnici dali svečanu prisegu