Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Belišćanska zlatna jesen i Dani židovske kulture

Bogatstvo kulture, kuhinje i tradicije koju su utkale 22 narodnosne skupine

Foto: Grad Belišće
Plaketu "Grb grada Belišća" za izuzetna ostvarenja i doprinos u kulturnom, vjerskom, društvenom i svekolikom životu grada Belišća dobili su Branko Matišić, Zvonimir Iveković, postumno Dragutin Merc Nunoš, Ivica Pepelko, Anica Puljek, Ivica Novak, Josip Kozina, Vlado Jung te Zdenka.

Zahvalni smo svima koji su se odazvali jer smo uložili silan trud kako bismo nastavili tradiciju, ali u novim okolnostima. Kultura, kao dio naše svakodnevice, treba nastaviti živjeti, poručio je gradonačelnik Dinko Burić

OCJENJIVANJE Zlatna žlica za lipov med M. Tržića

Belišće se ponosi zlatovezom 22 narodnosne skupine koje su utkane u povijest grada, a pokazao je to ponovno i na nedavnoj tradicionalnoj kulturno-turističkoj manifestaciji Belišćanska zlatna jesen, u sklopu koje su obilježeni i Dani židovske kulture.

Posebna veza

– Belišće je na poseban način oduvijek bilo i ostat će povezano s utjecajem i važnosti židovskog naroda za nastanak grada jer da te 1884. ovdje nije došla vizionarska mađarsko-židovska obitelj Gutmann, danas ne bi bilo Belišća – poručio je gradonačelnik Dinko Burić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Belišća.

– Državu, odnosno grad, ne može se mjeriti samo po ekonomskim postignućima, treba gledati i društveni dio. Cjelokupno ovo događanje uvelike će doprinijeti duhovnom razvoju – kazao je, pak, Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, koji je otvorio Dane židovske kulture, kao i izložbu fotografija Papa Franjo u Izraelu. Veleposlanik je održao i predavanje o Izraelu kao državi inovacija i novih tehnologija.

Na sjednici Vijeća dodijeljena su i javna priznanja Grada Belišća. Plaketa za životno djelo "Zlatni list" dodijeljena je postumno Jovi Popoviću Jovici za izuzetna ostvarenja i doprinos u razvoju i modernizaciji industrije i naselja Belišća. Plaketa "S.H. Gutmann" uručena je Draganu Milecu za izuzetna ostvarenja i doprinos u području gospodarskog i društvenog života te Agici Andračić za izuzetna ostvarenja i doprinos gospodarskom životu grada Belišća.

Ilustracija PRVI U ISTOČNOJ HRVATSKOJ Medomat u Vinkropromu

Plaketu "Grb grada Belišća" za izuzetna ostvarenja i doprinos u kulturnom, vjerskom, društvenom i svekolikom životu grada Belišća dobili su Branko Matišić, Zvonimir Iveković, postumno Dragutin Merc Nunoš, Ivica Pepelko, Anica Puljek, Ivica Novak, Josip Kozina, Vlado Jung te Zdenka.

Čuvari baštine

Dan poslije građani i njihovi gosti upoznati su s bogatstvom židovske glazbe, ali i kuhinje. A na 6. državnom natjecanju u kuhanju čobanca sudjelovalo je 30-ak majstora kotlića. Prvo mjesto pripalo je Damiru Đakovcu iz Lovačkog društva "Vepar" Belišće. Iza njega se plasirao Branko Bogdan iz Udruge športskih ribolovaca Belišće, a treći je Berislav Franjić, predstavnik TZ-a Općine Bizovac.

Završnicu Belišćanske zlatne jeseni obilježili su čuvari tradicije i kulturne baštine, pjesmom i plesom, kao i revijom narodnih nošnji u kojoj su sudjelovali predstavnici KUD-ova, gradova i općina, pristigli doslovce iz cijele Hrvatske, od Dalmacije, preko Međimurja, pa sve do Srijema. Nastupili su, tako, članovi KUD-a iz Bocanjevaca, MPD-a BelAmi, plesne skupine Židovske općine Osijek Haverim Shel Israel, članovi KUD-ova iz Kotoribe, Benkovca, Sv. Ivana Zeline, Biograda na Moru, Veliškovaca, Vukovara, Valpova, Tramošnice, Darde... – Zahvalni smo svima koji su se odazvali jer smo uložili silan trud kako bismo nastavili tradiciju, ali u novim okolnostima. Kultura, kao dio naše svakodnevice, treba nastaviti živjeti – rekao je Burić.