Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ponovno trasiranje vodnih puteva

Boja ubačena u jami u Lećevici, čeka se kad će se pojaviti u Jadru

Rijeka Jadro
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Radnici Hrvatskih voda u petak su na lokaciji centra ubacili traser zelene, neškodljive boje kako bi ispitali vezu s vodoslivnim područjima rijeka Jadra, Pantana, Krke i Žrnovnice

Lokalitet u Lećevici, predviđen za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije ponovno se istražuje, na zahtjev ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića. Radnici Hrvatskih voda u petak su na lokaciji centra ubacili traser zelene, neškodljive boje kako bi ispitali vezu s vodoslivnim područjima rijeka Jadra, Pantana, Krke i Žrnovnice.

Naime, ministar Dobrović poništio je rješenje o usklađenosti s okolinom za Centar u Lećevici te zahtijeva novo trasiranje potaknut i protivljenjem ekoloških udruga planiranom centru.

Prošlo trasiranje je obavljeno 2011. godine i tada se boja pojavila jedino u Jadru, i to 66. dan nakon što je ubačena u jamu, što Lećevicu svrstava u IV zonu, što znači da se centar može graditi.

Ekološke udruge to trasiranje nikada nisu prihvatile jer nije provedeno u vrijeme visokih voda, kao što zakon nalaže, već srednjih pa se u jame u koje je ubačen traser čak upumpavala voda. Ovoga puta, traser je ubačen nakon obilnih kiša, ali po svemu sudeći, neće smiriti uzavrele duhove.

Nitko nikome ne vjeruje

Povjerenstvo protiv smeća u Lećevici, koje je osnovala općina Unešić samo kilometar i pol zračne linije udaljena od planirane lokacije, tvrdi kako se "ponovno manipulativnim radnjama želi lažirati realan rezultat trasiranja". Napominju kako su visoke vode u opadanju. Po njima, traser se morao staviti u vrijeme obilne kiše, a ne pet dana nakon jer će rezultat opet biti nerealan. Anđelko Parčina i Vinko Grgurević, članovi ekoloških udruga, također tvrde da je novo trasiranje farsa.

A da nitko nikome ne vjeruje, svjedoči i podatak da su u vrijeme ubacivanja trasera unajmljeni zaštitari koji čuvaju jame i vrtače u blizini Jadra kako netko u njih ne bi ubacio istovjetnu boju da bi se stvorio dojam kako je rijeka, iz koje vodu pije pola Dalmacije, ugrožena.

Jučer smo u Ministarstvu pokušali doznati je li se boja već pojavila u Jadru, ali odgovor nismo dobili. U svakom slučaju, centar se ne bi smio graditi jedino ako se boja pojavila u roku od 24 sata. Stručnjaci kažu pojavit će se sigurno, samo je pitanje kad, a o tome ovise mjere zaštite planiranog centra.