Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Počeo projekt "Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji"

Bolja skrb za teško bolesne uz pomoć volontera, stižu i kreveti protiv dekubitusa

Foto: Kristijan Toplak
Educirat će se članove obitelji palijativnih bolesnika, ali i motivirati učenike 4. i 5. razreda medicinske škole za rad u palijativnoj skrbi. Nabavit će se pet bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima za virovitičku bolnicu

Održana je početna konferencija projekta "Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji". Projektom, za koji je župan Igor Andrović s ministrom Milanom Kujundžićem ljetos potpisao ugovor, promicat će se zdravlje i povećati znanja i svijest stanovnika o važnosti i mogućnostima ostvarivanja prava na palijativnu skrb.

Europski blogeri, novinari i fotografi posjetili županiju Oduševio ih Papuk, ali i slavonska hrana

Želja i stacionar

Projekt je vrijedan 491.289 kuna i u stopostotnom iznosu financira se iz Europskog socijalnog fonda, a napisala ga je Razvojna agencija Vidra. Uspostavit će se Volonterski centar za palijativnu skrb, promicati zdrave navike života, a sve s ciljem prevencije smrtnosti povezanih s kroničnim bolestima. Educirat će se članove obitelji palijativnih bolesnika, ali i motivirati učenike 4. i 5. razreda medicinske škole za rad u palijativnoj skrbi profesionalno ili volonterski. Nabavit će se, nadalje, pet bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima za Opću bolnicu Virovitica, kao i tri za posudionicu ortopedskih pomagala Doma zdravlja.

– Ovi kreveti će podići kvalitetu i komfor pacijentima koji, nažalost, moraju boraviti u bolnici suočeni sa smrtonosnim bolestima – kazao je Dinko Blažević, ravnatelj bolnice.

Novost u hali Viroexpo dobiva terene za tenis, košarku, badminton...

– Projekt volonterstva nam svakako ide u korist jer je naša jedna mobilna palijativna sestra na cijelu županiju, naravno, malo – rekao je Ivica Fotez, ravnatelj Doma zdravlja, čija je želja pokrenuti stacionarni tip palijativne skrbi za manje zahtjevne palijativne pacijente.

Tako bi u krugu bolnice u zgradi Upravne zgrade palijativnim pacijentima osigurali vrhunsku uslugu anesteziologa i medicinskih sestara te omogućili posjete obitelji, pa čak i kućnih ljubimaca.

"Brinemo se o starima"

– Mnogi građani nemaju puno saznanja vezano za palijativnu skrb, koja prava imaju. Gradimo vrtiće, obnavljamo i gradimo škole, ali brinemo i skrbimo i o našim starima, jer oni su nama ostavili budućnost – istaknuo je župan Andrović.

Virovitičko-podravska županija predstavila se na Danima hrvatskog turizma Za veliki skok broja turista zaslužna ulaganja od 270 milijuna kuna i srdačni ljudi