Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U Dugopolju otvoreno reciklažno dvorište, načelnik najavio kažnjavanje onečiščivaća

Bosančić: Jedan poziv je dovoljan da kamion dođe i besplatno odveze otpad

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ovo je deseto reciklažno dvorište u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Dugopolju je otvoreno reciklažno dvorište na kojemu Dugopoljci besplatno mogu odvajati svoj razvrstani otpad. Investicija na kojoj se radilo dvije godine vrijedi 6,8 milijuna kuna, od čega su 3,5 milijuna povučena iz bespovratnih fondova EU.

Župan Boban uručio donaciju za 78 najizloženijih djelatnika splitskog KBC-a Liječnicima, sestrama, tehničarima, spremačicama na prvoj crti u borbi protiv korone poklon-bon od 600 kuna

Propisivanje kazni

– Napokon smo na početku funkcioniranja reciklažnog dvorišta. Općina Dugopolje, kao i većina susjednih gradova i općina, muku muče s velikom nebrigom pojedinaca koji onečišćuju naš okoliš. Postojanje ovakvih objekata je preduvjet da se to spriječi, jer vi nemate moralnu odgovornost kazniti nekoga ako mu niste omogućili uvjete da na zakonit način mogu zbrinuti svoj otpad. Uspješno smo povukli 3,5 milijuna kuna EU sredstava, inače projekt vrijedi oko 6,8 milijuna i prostire se na 1600 m2 površine. Dvorište je izgrađeno po svim europskim propisima i s razlogom kažem da Dugopoljci sada imaju prostor gdje mogu donijeti bilo koji razvrstani otpad i besplatno ga odložiti – rekao je načelnik Perica Bosančić i najavio početkom naredne godine izmjenu pravilnika o komunalnom redu.

– Propisat ćemo kazne koje neće biti male. Imamo reciklažno dvorište, imamo komunalnu firmu koja je uvijek na usluzi našim mještanima. Ni lijenost nije izgovor jer se sve može riješiti jednim pozivom, komunalci će doći na adresu i nema više nikakvog razloga da se otpad odlaže po našim poljskim putevima, vinogradima i šumama. Vrijeme je da se svi uozbiljimo i da radimo na edukaciji mladih, stanovništva i da štitimo našu domovinu – poručio je Bosančić koji je, zajedno sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, svečano pustio u rad reciklažno dvorište.

Župan Blaženko Boban uručio ravnatelju KBC-a dr. J. Meštroviću dva uređaja za terapiju kisikom Povećava se broj bolesnika Dr. Ivić: Vrijednost doniranih uređaja deset je puta veća od njihove cijene!

– U ovoj 2020. godini jako je puno učinjeno u području zaštite okoliša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovo je deseto reciklažno dvorište i jedno je od prostorno najvećih na našem području – istaknuo je Boban i naglasio važnost edukacije.

– Ono što sada predstoji ne samo Dugopolju nego svima jest edukacija, i to poglavito po školama i vrtićima jer djeca će najbolje prenijeti te vrijedne navike svojim ukućanima. Otpad nije samo otpad, nego i sirovina, ali samo ako prolazi kroz reciklažna dvorišta kao što je i ovo. Moramo raditi na edukaciji građana da je nužno i bitno odvajati otpad na kućnom pragu, pa kroz reciklažno dvorište, preko pretovarnih stanica do Centra u Lećevici i tako napraviti krug da bi mogli reći da radimo na zaštiti okoliša – zaključio je Boban.

GAREŠNICA Otvoreno novo, suvremeno uređeno reciklažno dvorište

Edukativne aktivnosti

Bosančić je naglasio da su u sklopu projekta imali financijska sredstva za provođenje edukativnih aktivnosti i u školi i u vrtiću.

– Edukacija mora biti trajna, stalno prisutna, mora biti u svakoj našoj komunikaciji prema stanovništvu. Vrijedno ćemo na tome raditi newsletterima, lecima, nagradnim igrama za djecu. Nagrađivat će se ljudi koji su savjesni i potiču druge – najavio je načelnik Perica Bosančić.