Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Povećava se broj bolesnika

Dr. Ivić: Vrijednost doniranih uređaja deset je puta veća od njihove cijene!

Župan Blaženko Boban uručio ravnatelju KBC-a dr. J. Meštroviću dva uređaja za terapiju kisikom
1/2
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Župan Blaženko Boban uručio ravnatelju KBC-a dr. J. Meštroviću dva uređaja za terapiju kisikom.

Župan Blaženko Boban uručio je ravnatelju splitskog Kliničkog bolničkog centra dr. Juliju Meštroviću dva uređaja za terapiju visokog protoka kisika, vrijedna 93.000 kuna.

Vrijedna donacija braniteljskih udruga s juga Hrvatske U Orahovicu stiglo dvije tone mandarina iz doline Neretve

Povećava se broj bolesnika

– Ovo je jedna važna i poučna prilika. Moram zahvaliti Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu koji su imali razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazimo. Uređaj koji smo dobili služi tome da se izbjegne potreba za liječenjem na respiratoru. Broj bolesnika u KBC Split se povećava i molim još jednom, pridržavajmo se svih donesenih mjera – rekao je dr. Meštrović i istaknuo da KBC Split u svojim mogućnostima funkcionira odlično.

– Ovi uređaji su brana da pacijent ne dođe na respirator, kako mi je objasnio profesor Ivić. Dobili smo zamolbu KBC-a prije 15 dana i već smo to realizirali i nabavili ih. Do Nove godine, možda i prije, realizirat ćemo još dva uređaja i time prebaciti brojku od deset koja je bolnici trenutno potrebna – rekao je Boban.

Naime, KBC Split prije ove donacije raspolagao je sa sedam takvih uređaja.

POSJET VETERANA VOJNE POLICIJE Donacija udruzi veterana vrijedna pet tisuća kuna

– Želim posebno naglasiti svim stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije, čuvajte sebe, ali čuvajmo i zdravstveni sustav, profesore, liječnike i sestre. Vjerojatno je puno slučaja kada su ugroženi zbog naše nepažnje i neshvaćanja pandemije i bolesti koja je zahvatila cijeli svijet. Ako zdravstveni sustav poklekne, neće nas imati tko liječiti. Tko će liječiti moga oca, vašu majku, bilo koga? No mogu poručiti, neće pokleknuti zbog tehnike, tu smo mi, Splitsko-dalmatinska županija i ostale lokalne zajednice koje pozivam da se uključe i za bolnicu nabave barem po jedan ovakav uređaj – pozvao je Boban.

Rekao je da treba povećati nadzor nad provođenjem propisanih mjera i uključiti širu zajednicu, policiju, civilnu zaštitu, inspekciju, sve one koji mogu doprinijeti da se restriktivnije provodi nadzor.

– Odluka o nastavi na daljinu prepuštena je županijskim stožerima. Jedna od tema razgovora župana s premijerom bilo je i stanje u domovima za starije i nemoćne. Za sada je kod nas stvar zasad dosta mirna, bio je jedan proboj u Vukovarsku, ali svi su slučajevi asimptomatski. Nema nikakvih problema. Za sad se držimo OK. Ministar je najavio mogućnost nalaženja izdvojenih prostora upravo za korisnike domove koji su pozitivni, ali nemaju jake simptome pa da ne bi opterećivali funkcioniranje ustanova - rekao je Boban.

Pridržavanje mjera

Predstojnik Klinike za infektologiju dr. Ivo Ivić pojasnio je značaj doniranih uređaja koji bolesnicima omogućavaju dovoljnu opskrbu kisikom da ne idu na respirator te se zahvalio u ime svih bolesnika.

Za Krijesnice otpedalirali 3100 km Hvalevrijedna humanitarna akcija Za Krijesnice otpedalirali 3100 km, još uvijek nije kasno za uplatu donacije

– Vrijednost uređaja je deseterostruko veća od same cijene uređaja! – naglasio je dr. Ivić koji je također govorio o nužnosti pridržavanja mjera kako bismo suzbili širenje pandemije i priliv pacijenata u bolnicu.

– Da bi se to riješilo, moralna je obaveza svih građana ove zemlje da se strogo pridržavaju mjera. Nadam se da će se provođenje mjera početi strogo kontrolirati. Bez toga, nijedan zdravstveni sustav, pa ni onaj najbogatijih zemalja, ne može ovakav tip epidemije bolnički zadovoljiti. Funkcioniranje bolničkog sustava ovisi o građanima i njihovom ponašanju u daleko većoj mjeri nego o onome što u bolnici imamo – istaknuo je dr. Ivić.