Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Natjecanje pripadnika MUP-a - Memorijal Šime Đamića

Bračni par Mamuzić iz Zagreba – najbolji i najspremniji policajci u Hrvatskoj

2. memorijal "Šimo Đamić" - natjecanje za najspremnije policijske službenike
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Supružnici Ines Matec-Mamuzić i Zoran Mamuzić kući su ponijeli nagrade za dva prva mjesta. Najbolja policajka kaže kako su se morali pripremati naizmjence jer imaju troje djece (lijevo). Jedna od disciplina u kojima su odmjerili snage bila je i veslanje kanuom

Oni veslaju, trče, planinare, pucaju, bacaju dimne bombe, preskaču vodene prepreke, orijentiraju se bez GPS-a. Šezdesetak policajaca iz cijele Hrvatske, među kojima i dvije pripadnice ljepšeg spola, drugi se put okupilo u Sibinju kod Slavonskog Broda na Memorijalu Šime Đamića kako bi kroz višednevno, zahtjevno i izazovno natjecanje otkrili one najvještije i najspremnije među sobom. Koristeći se samo kompasom i topografskim zemljovidima, policajci su morali što brže savladati postavljene prepreke i izvršiti zadatke poput navigacijskog kretanja, bacanja školske bombe, savladavanja vodene prepreke korištenjem užeta, veslanja kanuom, spuštanja alpinističkim užetom te preciznog gađanja pištoljem u najkraćem roku.

Izvršena primopredaja 812 tisuća kuna vrijednog PCR uređaja U županiju stigao aparat koji će znatno ubrzati postupak testiranja na koronavirus

Dali sve od sebe

Zanimljivo, na 30 kilometara dugoj stazi s 10 kg teškom opremom i naoružanjem na leđima većina natjecatelja pokazala je vrhunsku sposobnost, požrtvovnost, veliko samopouzdanje, visok stupanj tjelesne snage i izdržljivosti, koordinacije, ali najbolji od najboljih bio je – bračni par! Prva mjesta osvojilo je dvoje Zagrepčana - Ines Matec-Mamuzić u ženskoj i Zoran Mamuzić u muškoj konkurenciji.

– Mi žene nismo morale nositi cijelim putem kompletnu opremu, ali sve ostalo bilo je isto. Organizacija je bila odlična, a radne točke jako zanimljive, premda sam zbog nepoznavanja terena na jednom mjestu malo zalutala. Suprug mi je bio najveća motivacija i najveća podrška. Mi inače imamo troje djece, tako da smo se naizmjenično pripremali – dok je jedan čuvao djecu, drugi je vježbao – rekla je Ines kroz smijeh.

– Lijep je osjećaj biti najbolji policijski službenik, ali veliki respekt zaslužuju svi sudionici, jer svi smo dali sve od sebe. Danas je bio naš dan, tko zna kako bi bilo da sutra ponovno trčimo – dodao je Zoran. Memorijal koji bi u budućnosti trebao postati tradicionalan održan je u znak sjećanja na legendarnog ratnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Šimu Đamića i 97 hrvatskih policajaca poginulih u Domovinskom ratu. Organizatori su bili Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava Brodsko-posavska.

Stvaranje uvjeta za ostanak mladih i podizanje infrastrukture U županiju stigli novi ugovori za razvojne projekte vrijedni oko 85 milijuna kuna

– Prateći dio natjecanja, osobno sam se uvjerio koliko su truda, znoja i volje uložili i koje su sve vještine morali iskazati naši policajci. Osim što moraju biti oboružani znanjem, policijski službenici moraju biti vrlo spremni, obučeni i kondicijski dobro pripremljeni, jer samo tako mogu odraditi sve zahtjevne zadaće koje se stavljaju ispred njih. Samo tako mogu pozitivno odgovoriti na nove izazove kao što su požari, poplave, aktualna pandemija ili migrantski pritisak – rekao je Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Sjećanje na Š. Đamića

Kod spomen-obilježja Šimi Đamiću u Gornjoj Bebrini položeni su vijenci i upaljene svijeće. Vijence su položili članovi obitelji Šime Đamića, predstavnici PU Brodsko-posavske na čelu s načelnikom Antunom Valićem, župan Danijel Marušić i pročelnik Ivan Lukić u ime Brodsko-posavske županije te predstavnici Udruge specijalne policije.