Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Stvaranje uvjeta za ostanak mladih i podizanje infrastrukture

U županiju stigli novi ugovori za razvojne projekte vrijedni oko 85 milijuna kuna

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Na svečanosti ispred zgrade županijske uprave ugovori su uručeni predstavnicima Županije, gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške, načelnicima 21 općine, Gradskom društvu Crvenog križa Slavonskog Broda, udruzi Regoč te Udruzi gluhih i nagluhih BPŽ-a

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić uručio je korisnicima s područja Brodsko-posavske županije ugovore o dodjeli bespovratnih nacionalnih i europskih sredstava u iznosu od oko 85 milijuna kuna.

Jedna od temeljnih kulturnih ustanova napokon će dobiti stalni postav Gotovo 10 milijuna kuna za dogradnju i rekonstrukciju Muzeja Brodskog Posavlja

Otvorili radna mjesta

Na svečanosti ispred zgrade županijske uprave ugovori su uručeni predstavnicima Županije, gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške, načelnicima 21 općine, Gradskom društvu Crvenog križa Slavonskog Broda, udruzi Regoč te Udruzi gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije. Dodijeljena sredstva osigurana su iz programa održivog razvoja lokalne zajednice, podrške brdsko-planinskim područjima, unapređivanja infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici, poziva za sufinanciranje strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu te ITU mehanizma Slavonski Brod.

– Ovi ugovori dodatak su na dosad ugovorenih milijardu i pol kuna za Županiju, dodatni poticaj za njezin razvoj i projekte na ovom području. Ova je županija jedna od onih koje pripadaju projektu Slavonija, Baranja i Srijem, u sklopu kojeg su dosad ugovoreni projekti vrijedni 13 milijardi kuna. Pokazalo se da projekti EU pomažu Slavoniji da naše mlade ljude zadržimo ovdje, podignemo infrastrukturu, otvorimo radna mjesta – rekao je ministar Pavić.

Županija energetski obnavlja Obrtničku i Medicinsku školu u Slavonskom Brodu Učenici i nastavnici dobit će ugodniji i ljepši prostor, ušteda energije bit će čak 80 posto

Ugovori se odnose na projekte koji će donijeti napredak u društvenom i gospodarskom segmentu lokalnih zajednica u Brodsko-posavskoj županiji. Od ukupnog iznosa dodijeljenih ugovora, oko 9 milijuna kuna odnosi se na tri projekta koja je kandidirala sama županijska uprava. Riječ je o projektima revitalizacije pomoćnog objekta OŠ Matije Gupca u Cerniku, Regionalnog tehnološko-inovacijskog centra te pripremi projektno-tehničke dokumentacije za revitalizaciju objekata bivšeg vojnog kompleksa Šištat u Gromačniku, kojim će se na 18 hektara graditi muzejska čuvaonica, adrenalinska dvorana i sportski objekti za ljetne škole.

– Zahvaljujem svima koji su doprinijeli svojim radom da se ugovori realiziraju. Ja ovom prigodom od srca zahvaljujem ministru Paviću i njegovim suradnicima, a naravno i ministru Aladroviću. Ovo je pokazatelj da se naša ministarstva i Vlada RH itekako brinu o Slavoniji, a samim tim i o Brodsko-posavskoj županiji – poručio je župan Danijel Marušić.

Susret sjećanja Za poginulu djecu još nitko nije odgovarao

Dva intervencijska plana

Pomoćnica ministra Katica Mišković kazala je da su u ovom mandatu pripremljena dva intervencijska plana za grad Novu Gradišku i četiri općine stradale u ratu – Okučane, Gornje Bogićevce, Staru Gradišku i Dragalić, čime svako od tih područja može očekivati po 150 milijuna kuna.