Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Jedna od temeljnih kulturnih ustanova napokon će dobiti stalni postav

Gotovo 10 milijuna kuna za dogradnju i rekonstrukciju Muzeja Brodskog Posavlja

1/2
Foto: Vedran Balen
Muzej Brodskog Posavlja dio je regionalnog razvojnog projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji će biti u funkciji kulturne i turističke ponude

U prostorijama Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu protekli je tjedan potpisan okvirni sporazum za rekonstrukciju i dogradnju muzeja. Na ovom hvalevrijednom projektu sudjeluju Brodsko-posavska županija kao osnivač, Muzej Brodskog Posavlja te izvođači radova, zajednica ponuditelja - Vukojević Gradnja i Promet građenje d.o.o. iz Požege.

Susret sjećanja Za poginulu djecu još nitko nije odgovarao

Vrijednost ugovorenih radova je 7,775 910 kuna bez PDV-a, odnosno 9,719. 887 kuna s PDV-om.

Kako je istaknuo brodsko-posavski župan Danijel Marušić, činjenica da Muzej Brodskog Posavlja još nema stalni postav sama po sebi govori o potrebi ulaganja u kulturu koja je, bez obzira na gospodarsku i zdravstvenu krizu, uvijek važan životni segment. Potpisivanjem sporazuma Županija je jasno pokazala da podupire muzej.

Sporazum na tri godine

– Ovo je vrijedan i zahtjevan projekt, ali vjerujem da ćemo ga uz našeg izvođača, nadzor i samu ustanovu uspješno privesti kraju. Naravno, neće to biti brzo, ali čim imamo ovaj trogodišnji okvirni sporazum, na temelju kojega smo potpisali i ugovor s izvođačem, vjerujem da će ga Ministarstvo odgovarajuće financirati te da ćemo zatvoriti financijsku konstrukciju i uspješno završiti obnovu i dogradnju muzeja – rekao je župan Marušić.

Ulaganja Za sanaciju poda školske dvorane 4,5 milijuna kn

Okvirni sporazum sklopljen je na tri godine, a u tom razdoblju očekuje se i završetak radova na rekonstrukciji i dogradnji. Time bi se završili infrastrukturni radovi i krenulo u realizaciju opremanja stalnog postava muzeja. Muzej Brodskog Posavlja dio je regionalnog razvojnog projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji će biti u funkciji kulturne i turističke ponude, za što se očekuje potpisivanje ugovora krajem srpnja. U ime osnivača sporazum je potpisao župan Marušić, a u ime muzeja ravnatelj Hrvoje Špicer, koji je naglasio da se muzejski objekt zapravo sastoji od tri dijela – starog magistrata, upravne zgrade i novog dijela koji tek treba sagraditi. Svi će oni činiti cjelinu i biti povezani višefunkcionalnim atrijem.

– Muzealci u Slavonskom Brodu danas su izuzetno sretni. Ovo je veliki dan za naš muzej. Ovaj projekt je kombinacija nove arhitekture i stare gradnje, jer želimo poštivati tradiciju, a s druge strane svjesni smo da živimo u 21. stoljeću i da moramo imati razne popratne sadržaje i radionice koje će biti u novom dijelu zgrade – rekao je Špicer.

Od Ministarstva milijun kuna

Osim Županije, u projekt najviše sredstava ulaže Ministarstvo kulture, koje unatoč koronavirusu i velikim troškovima obnove Zagreba nakon potresa nije rezalo troškove te i ove godine izdvaja milijun kuna.

Županija energetski obnavlja Obrtničku i Medicinsku školu u Slavonskom Brodu Učenici i nastavnici dobit će ugodniji i ljepši prostor, ušteda energije bit će čak 80 posto