Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županija energetski obnavlja Obrtničku i Medicinsku školu u Slavonskom Brodu

Učenici i nastavnici dobit će ugodniji i ljepši prostor, ušteda energije bit će čak 80 posto

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Čovjek može biti presretan kada se potpisuju ovakvi ugovori za obnovu škola koje su važne svima u sustavu, istaknuo je župan Marušić

U sklopu trećeg ciklusa energetske obnove škola na području Brodsko-posavske županije potpisani su ugovori o obnovi Obrtničke i Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu. Vrijednost radova energetske obnove je 4,7 milijuna kuna za Obrtničku te 2,2 milijuna kuna za Medicinsku školu. Energetskom obnovom smanjit će se troškovi grijanja, a razlika će se moći preusmjeriti u druge razvojne projekte. Nakon raspisanog javnog natječaja, poslove energetske obnove dobile su domaće tvrtke Vukojević Gradnja i Geo Gigant, a predviđa se da će radovi biti gotovi za osam mjeseci.

Susret sjećanja Za poginulu djecu još nitko nije odgovarao

Ne krijući zadovoljstvo, župan Danijel Marušić tom je prilikom naglasio:

– Čovjek može biti presretan kada se potpisuju ovakvi ugovori za obnovu škola koje su važne svima u sustavu. Svi izvođači radova su iz Brodsko-posavske županije, čime se čuvaju radna mjesta. Nešto duže smo čekali na ove obnove, ali to je bio velik projekt. U izradi i realizaciji projekta sudjelovalo je puno ljudi i svima im hvala – kazao je Marušić.

On je dodao da je europski program sufinanciranja obnova došao u pravo vrijeme te da ga je Brodsko-posavska županija uspjela iskoristiti.

Zapošljavanje žena Uručeno 9 novih ugovora za program “Zaželi”

Ravnateljica Obrtničke škole Anita Holub zahvalila je Županiji na pruženoj potpori.

– Ovo nam je iznimno bitno. Mislim da je naša županija jedna od prvih koje su prepoznale vrijednost strukovnog obrazovanja i to je provela iz riječi u djela. Jedna stvar je reći da su neka zanimanja deficitarna, a druga je stvar poticati učenike da ih upišu. To nije ulaganje u budućnost kroz dvije ili tri godine ili u naša radna mjesta, to je ulaganje u gospodarstvo i obrtništvo. Energetskom obnovom bit će oplemenjen prostor u kojemu boravi i radi više od 700 ljudi, učenika i nastavnika. U vremenu smo u kojem je privlačno ono što je oku ugodno i lijepo – rekla je Holub.

Više o samim radovima i uštedama koje će energetska obnova donijeti govorila je privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Anica Vukašinović.

Senat u Osijeku dao zeleno svjetlo, neizvjesnost u vezi s osnivanjem napokon prekinuta Slavonski Brod nakon šest godina iščekivanja dobio sveučilište, računaju i na studente iz BiH

– Ušteda energije bit će velika, među najvećima u sva tri naša ciklusa energetske obnove. Ovo su doista zgrade koje vape za obnovom. Energetskom obnovom bit će postignuta ušteda od 80 posto, a zgrade će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred A – rekla je Vukašinović.

Srednja medicinska škola u Slavonskom Brodu sedamdesetak godina nema svoj objekt, nego se seli iz jedne zgrade u drugu. Kada su iz Gundulićeve prešli u Jagićevu, najprije su je željeli promijeniti iznutra.

– Kuću treba graditi od temelja, a ne od krova. Organizirali smo se kadrovski i okrenuli se učenicima. Sad mislim da je ovo šlag na tortu. Ova je škola proteklih godina među top-deset u Hrvatskoj kada je riječ o srednjim strukovnim školama. Ovo će biti totalni makeover i baš sam sretna. Konačno ćemo dobiti grijanje, planiramo i širenje. Učenici i nastavnici će se osjećati bolje, što je najbitnije u cijeloj priči – kazala je ravnateljica Srednje medicinske škole Slavonski Brod Jelena Jelinić Bošnjak.