Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Izvršena primopredaja 812 tisuća kuna vrijednog PCR uređaja

U županiju stigao aparat koji će znatno ubrzati postupak testiranja na koronavirus

Foto: Brodsko-posavska županija
Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković i resorni pročelnik Branko Sabo službeno su preuzeli uređaj od dobavljača

Novi PCR uređaj za testiranje osoba sa sumnjom na zarazu koronavirusom vrijedan 812 tisuća kuna s PDV-om pristigao je u Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Kako je Brodsko-posavska županija u cijelosti financirala nabavu ovog uređaja, zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković i resorni pročelnik Branko Sabo službeno su preuzeli uređaj od dobavljača. PCR uređaj bit će stavljen na raspolaganje Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, no moći će ga koristiti sve zdravstvene ustanove. Riječ je o dijagnostičkom uređaju kakav do sada nije bio dostupan ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi na području županije.

Plan je izradila tvrtka “IN konzalting” iz Slavonskog Broda i predstavljen je u velikoj vijećnici županijske uprave OLAKŠATI POSTUPANJE OPERATIVNIH POSTROJBI Predstavljen plan djelovanja civilne zaštite u Županiji

Jednostavan za rukovanje

– Kako smo i najavili prije dva mjeseca, Brodsko-posavska županija je krenula u postupak javne nabave PCR uređaja kako bi omogućila i ubrzala testiranje osoba sumnjivih na COVID-19, budući da su se do sada svi uzorci slali u Zagreb i Osijek na analizu. Postupak javne nabave protekao je maksimalno brzo – rekao je Bošnjaković.

Aktivnosti oko nabave uređaja započele su još u svibnju ove godine kada je raspisan i javni poziv, a isporuka je protekla u planiranom roku.

Potpore i subvencije poduzetništvu povećane su, i to sa 630 tisuća na 2,63 milijuna kuna, a povećavaju se i ulaganja u domove zdravlja, odlučila je županijska skupština Županijska skupština prenamijenila sredstva za ublažavanje posljedica pandemije Preraspodjelom u proračunu više novca za potpore u gospodarstvu i poljoprivredi

Prilikom primopredaje, specijalistica kliničke mikrobiologije dr. Željka Siser istaknula je odlike novog, brzog aparata koji će uvelike skratiti vrijeme čekanja i ubrzati postupak testiranja, jer samo tri sata od uzimanja uzorka nalazi će moći biti gotovi.

– Uređaj spada u vrh danas do stupnih PCR uređaja. Pruža velike mogućnosti u našem laboratoriju za dijagnostiku, puno veće nego što smo do sada imali. Sada je svakako aktualna dijagnostika koronavirusa, ali uz to i svakodnevna dijagnostika bakterijskih i virusnih uzročnika – istaknula je dr. Siser.

Stvaranje uvjeta za ostanak mladih i podizanje infrastrukture U županiju stigli novi ugovori za razvojne projekte vrijedni oko 85 milijuna kuna

Aparat je jednostavan za rukovanje, pa će testiranja od sada moći obavljati i tehničari, a mora se istaknuti i da ima velik dijapazon mogućnosti. U odnosu na prije, uređaj će u jednom ciklusu moći obrađivati čak 24 uzorka odjednom i to s mogućnošću obrade uzoraka s više različitih patoge na, tako da će biti od velike koristi za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i nakon krize s koronavirusom.

Kraće vrijeme testiranja

Skraćenje vremena testiranja na COVID-19 odrazit će se i na vrijeme zadržavanja pacijenata u zgradi, čime će se dodatno smanjiti pritisak i rizik od širenja zaraze. Načelnik stožera Bošnjaković nakon primopredaje uređaja obišao je i Dom zdravlja u Slavonskom Brodu ispred kojeg je postavljen šator koji će pacijentima olakšati čekanje na pregled za velikih vrućina.