Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županijska skupština prenamijenila sredstva za ublažavanje posljedica pandemije

Preraspodjelom u proračunu više novca za potpore u gospodarstvu i poljoprivredi

Potpore i subvencije poduzetništvu povećane su, i to sa 630 tisuća na 2,63 milijuna kuna, a povećavaju se i ulaganja u domove zdravlja, odlučila je županijska skupština
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Radi se o pomoći poljoprivredi koja se našla u problemima zbog pandemije, a potpore će se također dodjeljivati putem javnog natječaja.

Županijska skupština na elektroničkoj je sjednici napravila preraspodjele unutar planiranog proračuna kako bi osigurala dovoljno novca za ublažavanje ekonomskih, ali i zdravstvenih posljedica pandemije koronavirusa.

Razvoj i gospodarski oporavak potpomognutih područja Za sufinanciranje 23 projekta u Brodsko-posavskoj županiji odobreno 6 milijuna kuna

Javni poziv

Cijeneći iznimnu važnost sustava civilne zaštite u ovakvim izvanrednim situacijama, članovi Skupštine tako su povećali stavku za sufinanciranje sustava zaštite i spašavanja s planiranih 320 na 434 tisuće kuna, odnosno 114 tisuća kuna više nego je prvotno planirano. Ovo je povećanje potrebno zbog izvanredne epidemiološke situacije, proglašenja epidemije te obveze poduzimanja i provođenja propisanih mjera radi sprečavanja širenja koronavirusa i provođenja aktivnosti samog županijskog stožera civilne zaštite.

Skupština Brodsko-posavske županije također je odlučila dobrano povećati razdjel potpora i subvencija poduzetništvu, i to sa 630 tisuća na 2,63 milijuna kuna. Dodatna dva 2 milijuna kuna nužna su, smatraju članovi Skupštine, za provedbu mjera za suzbijanje negativnih posljedica epidemije koronavirusa na području županije.

PRIZNANJA I POHVALE Obilježena 26. obljetnica Brodsko-posavske županije

Realizacija programa mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica epidemije započet će objavom javnog poziva za mjeru dodjele potpore male vrijednosti mikropoduzetnicima u županiji za očuvanje i unapređenje poslovne aktivnosti čiji je rad obustavljen zbog epidemije.

Osim toga, razdjel Poticanje ulaganja povećava se za 1,85 milijuna kuna (s 1,855.000 na 3,705.000 kuna) zbog provedbe programa potpora za unapređenje govedarstva za krave prvotelke svih pasmina, potpore najranjivijim granama poljoprivredne proizvodnje te programa Lokalni2go - pametne tržnice. Radi se o pomoći poljoprivredi koja se našla u problemima zbog pandemije, a potpore će se također dodjeljivati putem javnog natječaja.

Manje za turizam

Da bi se namaknula potrebna sredstva za gospodarstvo i poljoprivredu, prebačen je novac s nekih drugih razdjela. Tako će, primjerice, sufinanciranje projekata u turizmu biti umanjeno za 499.800 kuna, prebacuje se i 200 tisuća osiguranih za održavanje stočarske izložbe te 30 tisuća za poljoprivredno-poduzetničke ideje jer su te dvije manifestacije otkazane.

Proglašenje sportaša Kajakaši i kanuisti opet najbolji u Brodsko-posavskoj županiji

Zbog specifičnosti situacije vezane za potrebu racionalizacije svih troškova i preusmjeravanja u nabavu nužne opreme koja će biti korištena u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prihvaćeno je i smanjenje plana proračuna na poziciji izgradnje spomenika i spomen-parka (175 tisuća kuna) kao i 130 tisuća kuna planiranih za dodatna ulaganja u domove zdravlja, kako bi se taj novac koristio za nabavku PCR uređaja.