Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodska škola M. A. Reljkovića dobila zaštitni žig “Zdravlje iz vrta”

Brendiranje proizvoda iz školskog vrta

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Učenici proizvode ljekovito i začinsko bilje, čajeve, bučino ulje, pekmeze...

Brodska srednja škola Matije Antuna Reljkovića postala je prva u Hrvatskoj koja je zaštitila svoje proizvode i tako učinila prvi korak u njihovu brendiranju. O tome svjedoči zaštitni žig “Zdravlje iz vrta”, koji je školi i školskoj učeničkoj zadruzi “Tkanica” dodijelio Državni zavod za intelektualno vlasništvo. Na temelju isprave o žigu škola je dobila logotip koji će označavati zdrave proizvode iz aromatičnog spiralnog vrta, ljekovito i začinsko bilje, čajeve, bučino ulje, pekmeze, džemove i druge, koje proizvode učenici i djelatnici ove škole. Tako će plodovi vrijednih učeničkih ruku dobiti dodatnu prepoznatljivost na tržištu.

U VUKOSAVLJEVICI Ipak gradnja nove škole

Stjecanje znanja

– Žig sam po sebi predstavlja veliku odgovornost i početak novog djelovanja u učeničkoj zadruzi. Velik broj naših proizvoda različitih vrsta dobit će oznaku koja danas-sutra može prijeći u brend, no taj posao još nije završen, jer da bi nešto doista postalo brend, potrebne su godine rada kako bismo došli do te kvalitete – kaže prof. Vehid Ibraković, nastavnik stručnih predmeta i praktične nastave, koji je kao autor dizajna “Aromatičnog spiralnog vrta” sudjelovao u završnoj radionici postupka ishođenja zaštite žiga.

Konačni cilj ovog, ali i svih ostalih europskih projekata koje provodi ova škola je da učenici steknu znanje koje će ih unaprijediti i koje će jednoga dana primijeniti na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Uskoro će sve što na školskom imanju uzgoje i prerade na tržište plasirati s oznakom “zdravlje iz vrta”.

– Zdravlje iz vrta podrazumijeva jedan minimalistički pristup. Ja ne govorim o stotinama hektara ljekovitog bilja i povrća, nego o tome da svi mi u nekom svom malom prostoru možemo za sebe proizvoditi plodove koji su zdravi. To je zdravlje iz vrta. I kada se nas više uključi u taj posao, imat ćemo višak proizvoda koje ćemo plasirati na tržište – nastavlja Ibraković.

SASTANAK U MINISTARSTVU OKO OBNOVE ŠKOLA Manji popravci gotovi, za teže oštećene škole što brže izraditi projektnu dokumentaciju

U školi kažu kako od zdravog vrta do zdravog čovjeka vodi direktan put. Na tom putu svi mogu naći svoje mjesto. Potrebno je spremiti samo malo hrabrosti za promjenu načina razmišljanja, otvoreno srce i oči koje nisu zamućene predrasudama.

– Naša učenička zadruga ne postoji od jučer, ona ima dugu tradiciju. Nastupali smo na različitim sajmovima i osvojili brojna priznanja. Ja sam ispred učeničke zadruge promovirao projekt, a doprinos su dali i drugi profesori koji rade u zadruzi te sama škola. No, učenici su najvažniji dio tog znaka, usudio bih se reći glavna karika. Oni su ti koji nas motiviraju i daju nam pokretačku energiju – istaknuo je Ibraković.

Projekt Stronger

Postupak zaštite odrađen je u sklopu 970 tisuća eura vrijednog prekograničnog projekta Hrvatske, BiH i Crne Gore “Stronger Together” (Zajedno jači), u kojem je vodeći partner Centar za razvoj Brodsko-posavske županije. Cilj projekta je pružanje konkretne pomoći pojedincima i OPG-ovima koji se bave prikupljanjem, uzgojem i preradom ljekovitog i začinskog bilja. – Reljkovićeva škola sada može koristiti žig za cijelu paletu proizvoda, odnosno hrane. Znak, naziv i logotip su u vlasništvu škole i mogu se koristiti samo uz njezino dopuštenje. Nakon provedenog projekta Stronger, proizvodi učeničke zadruge postat će proizvodi višeg stupnja dodane vrijednosti i kvalitete, bit će brendirani i moći će postići veću cijenu – istaknula je Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj.