Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Obilježena 29. obljetnica

Brigada koja je imala odlučujuću ulogu na zapadnoslavonskom ratištu

Vijenci su položeni ispred spomenika koji je podignut prigodom 10. obljetnice brigade
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Vijenci su položeni ispred spomenika koji je podignut prigodom 10. obljetnice brigade.

Polaganjem vijenaca uz spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade obilježena je 29. godišnjica osnutka slavne 123. brigade, koja je imala odlučujuću ulogu u ratnim zbivanjima na zapadnoslavonskom ratištu, a prošla je gotovo sva ratišta.

Već šest godina obilježava se dan kad je oslobođena požeška vojarna Dan branitelja Županije – ponos i sjećanje ostaju

Nažalost, već do sarajevskog primirja brigada je imala 82 poginula i 600 ranjenih pripadnika, a više od 80 njezinih pripadnika više nije među živima. Vijenci su položeni ispred spomenika koji je podignut prigodom 10. obljetnice brigade kod OŠ Julija Kempfa te uz bistu prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Počast su odala izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata s obiteljima poginulih, izaslanik predsjednika RH i načelnik Glavnog stožera OS RH brigadni general Željko Ljubas, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra obrane Branko Hrg, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Željko Glavić, izaslanik Ministarstva branitelja, državni tajnik Stjepan Sučić, izaslanstvo Požeško-slavonske županije, izaslanstvo Grada Požege koje je predvodio gradonačelnik Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić sa svojim zamjenicima Marijem Pilonom i Ferdinandom Trohom, saborska zastupnica Martina Vlašić-Iljkić, izaslanstvo Grada Pakraca, Općine Kaptol, Općine Velika, te izaslanstvo Vojarne 123. brigade.

Kusonje: Obilježavanje 29. godišnjice pogibije hrvatskih branitelja Počast palim braniteljima odale su i braniteljske udruge I na 29. obljetnicu u Kusonjama je istaknuto – krivci moraju odgovarati

Dan prije obilježavanja obljetnice gradonačelnik Puljašić posjetio je generala Miljenka Crnjca, prvog ratnog zapovjednika 123. brigade. General Crnjac rođen je 1960. u Pavlovcima pokraj Požege. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1990. Bio je prvi ratni zapovjednik 123. požeške brigade, koja je 1991. u nekoliko akcija oslobodila dotad okupirani zapadni dio općine Požega.

Sudjelovao je u operaciji Orkan. Početkom 1992. general Crnjac premješten je u Zagreb na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera HV-a za Kopnenu vojsku. Potom je bio pomoćnik glavnog inspektora HV-a, pomoćnik ministra za personalne poslove te zapovjednik Zbornog područja Karlovac.

Župan je položio vijence kod spomenika braniteljima u Sisku “BAN TOMA BAKAČ” Obljetnica formiranja: U ratu im je poginulo 27 pripadnika

Na toj dužnosti sudjelovao je u Oluji kao najmlađi general. Umirovljen je 2001. s navršenih 40 godina. Tada je upisao poslijediplomski studij te magistrirao 2002. godine. General-pukovnik Miljenko Crnjac počasni je građanin grada Požege.