Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavska županija

Brodsko kolo 59 godina čuva slavonske običaje i kulturu

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Jubilarnom 20. Smotrom pučkih igrokaza u Sikirevcima su počeli ovogodišnji programi najstarije smotre folklora u Hrvatskoj

Novi ciklus Brodskoga kola, manifestacije koja bez prekida traje punih 59 godina, i ove je godine započeo tradicionalnom Smotrom pučkih igrokaza u Sikirevcima. Jubilarnu, 20. smotru organiziralo je sikirevačko kulturno-umjetničko društvo “Sloga” u sklopu “Sikirevačke poredovnice”.

Svojim pučkim igrokazima predstavile su se pučke dramske skupine iz Beravaca, Starog Slatinika, Drežnika i Nove Gradiške. Publika je uživala uz dva sata odlične zabave i obilje smijeha koje su im svojim izvrsnim izvedbama priuštili pučki glumci.

Mladima u naslijeđe

Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Vesna Vlaović iz HKUU “Trenk” iz Nove Gradiške, a najboljim glumcem proglašen je Marijan Ruškan iz KUD-a “Drežnik”.

Dvadeset godina proteklo je u smijehu i radosti, dvorana Vuković centra i ovom je prilikom bila puna.

Nakon dodjele priznanja i zahvalnica “Sikirevačka poredovnica” završila je, kao i obično, velikim šokačkim kolom.

– Dvadeset godina ovi vrijedni ljudi i entuzijasti, naši glumci, prikazom svojih pučkih igrokaza zapravo se bore da bi ostavili mlađima u naslijeđe ono što je nekada na ovim prostorima karakteriziralo život, običaje i kulturu. Dakle, sve ono što je čovjeka ovog prostora sačuvalo kroz ta duga vremena – rekao je Željko Burazović, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Brodsko kolo najstarija je hrvatska smotra folklora koja se razlikuje od drugih takvih manifestacija po tome što se održava tijekom cijele godine. Priredbu s puno truda i ljubavi organizira Folklorni ansambl Broda uz potporu Ministarstva kulture i medija, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, HDS-ZAMP-a i brojnih drugih pokrovitelja.

– Zahvaljujem svima koji prate programe Brodskoga kola. Neka budu s nama i ove i idućih godina. Bit će tu dječjeg folklora, izvornog folklora, pjevačkih skupina, programa koji organiziraju konjogojske udruge i drugog – rekao je Josip Perčević, predsjednik Folklornog ansambla Broda.

Županija živi za kolo

Brodsko-posavska županija poznata je po svojim tradicijskim manifestacijama među kojima je najslavnije Brodsko kolo. Nekoć su se prilikom obilježavanja Dana sv. Stipana Brođani okupljali na glavnome gradskom trgu i igrali veliko brodsko kolo, koje je nerijetko činilo i na stotine povezanih ruku raskošno “nagizdanih” šokačkih momaka i snaša. I danas ova županija živi za kolo, no program je nešto drukčiji.

Posjetitelji mogu razgledati razne etnografske i likovne izložbe, nazočiti dječjim smotrama, sajmu kolača, smotrama konjskih zaprega te natjecanju u preponskom jahanju. Najatraktivniji sadržaji rezervirani su za lipanj, kada se održavaju smotre folklornih skupina, revije nošnji i mimohod zaprega.