Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Hrvatska i srbija u projektu rosis 4h

Brodskoj školi vrijedna oprema

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Rezultat projekta su novi proizvodi, usluge, oprema i znanja u području hortikulture svih partnera

Nakon dvije godine završila je provedba više od 560 tisuća eura vrijednog prekograničnog projekta Rosis 4H Brodsko-posavske županije i grada Šapca.

Slavonski Brod: Počinje realizacija projekta Kuće tambure-Slavonske notne bajke muzej tambure Počinje realizacija projekta Kuće tambure-Slavonske notne bajke

Poljoprivredne škole iz Slavonskog Broda i Šapca kroz projekt su razvile partnerske odnose i razmijenile iskustva u proizvodnji ruža, s obzirom na to da Srbija izvozi znatne količine ruža na pretežito rusko tržište, dok su Brođani razvili koncept kojim zaokružuju strukovno obrazovanje u poljoprivredi i nadograđuju ga suradnjom sa znanstvenim institucijama.

Rezultat projekta su novi proizvodi, usluge, oprema i znanja u području hortikulture svih partnera.

– Prva korist od projekta je razvoj novih usluga na tržištu koje će ponuditi škole i institucije s obje strane granice, a druga je da su naši OPG-ovci kroz taj projekt mogli razmijeniti iskustva vezana za biljnu proizvodnju, s naglaskom na bobičasto voće – kazala je Mirela Brechelmaher, ravnateljica Centra za razvoj.

Razvoj ekopoljoprivrede Općine Cerna i Gradište žele unaprijediti proizvodnju Ekopoljoprivreda temelj je razvoja proizvodnje na istoku Hrvatske

Brodska Srednja škola M. A. Reljkovića do sada je kroz razne projekte već povukla oko 5 milijuna eura, a ovim projektom praktična nastava koja se 70 posto radi u školskom vrtu dobila je i vrijednu opremu, cisternu za navodnjavanje, tunelski plastenik s folijama, ovlaživač za plastenik.