Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 54 pregleda
Općine Cerna i Gradište žele unaprijediti proizvodnju

Ekopoljoprivreda temelj je razvoja proizvodnje na istoku Hrvatske

Razvoj ekopoljoprivrede
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Osim što mogu povećati proizvodnju, poljoprivrednici tako mogu povećati i prihode, kaže dekan Krunoslav Zmaić

Na području općina Cerna i Gradište Vukovarsko-srijemska županija i Poljoprivredni fakultet u Osijeku počeli su s provedbom projekta “Unaprjeđenje ekološke proizvodnje u Vukovarsko-srijemskoj županiji”. Projekt treba unaprijediti neke već započete aktivnosti, a obuhvatit će udruživanje i edukaciju naših proizvođača te potaknuti navodnjavanje poljoprivrednih površina, promjenu strukture poljoprivredne proizvodnje i uvođenje oznaka kvalitete proizvoda i ekološke proizvodnje. Uime VSŽ-a ugovor je potpisao župan Božo Galić koji je rekao kako Županija s Agro-klasterom nastoji pomoći poljoprivrednim proizvođačima u proizvodnji, ali i plasiranju poljoprivrednih proizvoda.

Domaćini ovogodišnje manifestacije bili su Bošnjaci u Gunji U Gunji obilježen 15. Dan nacionalnih manjina Predstavili svoje rukotvorine, ali i gastrospecijalitete

– Potpisivanje ugovora daljnji je korak u provedbi projekta za unaprjeđivanje ekološke proizvodnje na području naše županije, i to u suradnji s akademskom zajednicom koja će se uključivati u navedeni projekt – rekao je Galić.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Krunoslav Zmaić pojasnio je kako se fakultet u ovom projektu obvezuje provoditi analizu tla zainteresiranim proizvođačima općina Cerne i Gradišta te dati preporuku za meliorativne zahvate, dostaviti mikrobiološke preparate i osigurati zaštitu usjeva, obavljati nadzor i savjetovanje proizvođača o prednostima ekološke proizvodnje.

Dobar primjer i drugima

– Naši proizvođači trebaju nove spoznaje o tehnologiji zaštite bilja i njihovoj primjeni. U sklopu projekta nastojat ćemo postići dobar učinak da se mikrobiološki preparati koriste i primjenjuju te ujedno prati koji su njihovi učinci. Poljoprivrednici su na dobrom putu ne samo povećati prinose određene proizvodnje nego i povećati mogućnosti stvaranja većeg dohotka u plasiranju takvih proizvoda – rekao je Zmaić.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić kazao je kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji radi 122 poljoprivrednika koji se bave ekološkim uzgojem.

Projekt Rosewood Počeo projekt vrijedan 1,5 milijuna eura Krenula realizacija ROSEWOOD-a, za boljitak drvne industrije

– U našoj županiji ima 122 proizvođača i oko 4700 hektara poljoprivredne površine pod ekološkom proizvodnjom i pod nadzorom. Potrebno je nešto više učiti i uložiti veće radne napore tako da ljudi još nisu skloni naći se u tome, ali nema razloga suzdržavati se od takvog izazova. Želja nam je da ekoproizvođači koji sada dobro posluju budu najbolji primjer te pokažu i drugima kako trebaju ići tim putem – rekao je Matić.

Edukacija je jako bitna

Pri tome treba znati i kako ekološki uzgoj zahtijeva i više rada, ali i da ekološka poljoprivreda donosi više poticaja, kao i da je cijena takvih proizvoda često dvostruko, pa i više skuplja.

– Ekološka proizvodnja ima višestruke koristi, ali ljude treba upoznati s njima. Moja je inicijativa da ljude treba educirati, jer čime god se bave, rade po načelu rekla-kazala. Treba napraviti sustavan stručan način i u tome će nam pomoći Poljoprivredni fakultet u Osijeku, da proizvođači točno znaju kakav je način ekološke proizvodnje, što se može aplicirati, koji su benefiti, odnosno kakvi su poticaji. Znamo kako su za ekološku proizvodnju poticaji dvostruko veći nego za normalnu proizvodnju, a cijena proizvoda u ratarskoj proizvodnji dvostruko je veća. Tako je i u povrtlarskoj proizvodnji u kojoj su višestruko veće cijene proizvoda. Insekticidi su mikrobiološki, tretiraju se više puta, ali je cijena povoljna – rekao je načelnik Općine Gradište Srećko Papac.

Načelnik Općine Cerna Goran Begović najavio je kako će se na području ove općine raditi sustav navodnjavanja za 500 hektara, kao i agrotehnološki centar za skladištenje i distribuciju poljoprivrednih proizvoda.

Regionalni skup u Vinkovcima U Vinkovcima skup o projektima u prehrambenom i drvoprerađivačkom sektoru Galić: Imamo potencijala i znanje, ali treba nam pomoć