Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Vinkovcima skup o projektima u prehrambenom i drvoprerađivačkom sektoru

Galić: Imamo potencijala i znanje, ali treba nam pomoć

Regionalni skup u Vinkovcima
1/4
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Agencija Hrast od 2014. do 2017. sudjelovala je u pripremi i provedbi 70 projekata vrijednih više od 214 milijuna kuna

U organizaciji Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, a u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim klasterom konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, u Vinkovcima je održan Regionalni skup o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno-prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema. Bila je ovo prilika da se progovori o planovima i projektima koji su u postupku realizacije ili koji bi tek trebali krenuti u provedbu na istoku Hrvatske koja u ovom području ima velike potencijale.

Strategija do 2030. godine

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila je financiranje projekata prehrambeno-prerađivačkog sektora iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., planove za ugovaranje Svjetske banke za podršku Projektu Slavonija, Baranja i Srijem te mogućnosti financiranja projekata iz prehrambeno-prerađivačkog sektora u novoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027.

– Mogućnosti su velike i zadovoljni smo dinamikom trošenja Operativnog programa konkurentnost i kohezija koji je lani zabilježio rast od 483 posto. Ovaj tjedan potpisat ću sa Svjetskom bankom ugovor za Slavoniju i za nacionalnu razinu Strategije do 2030., gdje ćemo imati savjetodavnu potporu Svjetske banke, poglavito u proizvodnji hrane – rekla je Žalac.

Projekt Rosewood Počeo projekt vrijedan 1,5 milijuna eura Krenula realizacija ROSEWOOD-a, za boljitak drvne industrije

Središnja tema skupa bilo je predstavljanje strateškog projekta Agrotehnološki centar Vukovarsko-srijemske županije, koji će biti lociran u Cerni, a za koji je zamjenik ravnatelja Razvojne agencije Mario Bušić rekao kako će služiti povezivanju javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora sa svrhom da proizvođačima povrtlarskih kultura i voća, kao i prehrambenoj industriji, omogući unapređenje proizvodnje temeljeno na rezultatima istraživanja, a u funkciji stvaranja i komercijalizacije novih i inovativnih proizvoda.

Istaknuta su još dva strateška projekta, jedan je sustav navodnjavanja u sklopu kojega je sustav Sopot sa 750 hektara, a drugi je Cerna s 500 hektara vrijedan 72 milijuna kuna, te još niz projekata za navodnjavanje vrijednih 157 milijuna kuna.

Direktor Razvojne agencije Ilija Cota kazao je kako je Agencija Hrast od 2014. pa do kraja prošle godine sudjelovala u pripremi i provedbi 70 projekata.

– Njihova je vrijednosti više od 214 milijuna kuna od čega je 70 posto nepovratnih sredstava. Samo u 2017. radili smo na provedbi 21 projekta vrijednosti 129 milijuna, od čega je 92,5 posto nepovratni novac – rekao je Cota.

Osigurano 400 milijuna kuna

Govoreći o mjerama za jačanje prerađivačke industrije, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak kazao je kako je u ovome ministarstvu na godinu osigurano 400 milijuna kuna.

– To nije dovoljno, ali je maksimum što Ministarstvo trenutačno može osigurati. Cilj nam je osigurati konkurentnost domaćeg proizvođača, a to je moguće fondovima EU – rekao je Kraljičak.

Cikloturizam je sve rašireniji u istočnoj Slavoniji Turisti brojne ljepote Slavonije upoznaju na novi način Cikloturizam sve rašireniji vid turizma na istoku Hrvatske

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako općinske, gradske i županijske vlasti na istoku Hrvatske ulažu velike napore kako bi pokrenuli i realizirali projekte koji bi trebali pridonijeti boljitku građana.

– Niz projekata smo realizirali, a još veći broj je u planu. Problem je osigurati potrebna sredstva i tu nam treba pomoć. Ipak, mnogo toga smo već napravili i na dobrom smo putu da ovaj vid gospodarstva dodatno podignemo, što će omogućiti veću zastupljenost naših proizvoda u cijeloj Hrvatskoj. Imamo potencijala, imamo znanja i trebamo samo pomoć – rekao je Galić.

iseljavanje Od 2011. do danas U Vinkovcima 9260 stanovnika manje