Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Sufinanciranje troškova smještaja starijima koji su smješteni u domovima

Broj starijih kojima Županija sufinancira smještaj u domovima veći 50 posto

storyeditor/2024-07-12/staracki_dom_B.JPG
Foto: Robert Mihaljević PROŠLE GODINE na sufinanciranje smještaja utrošeno je ukupno blizu 233.000 eura

Liste čekanja u javnim domovima za starije osobe diljem Hrvatske već su godinama, pa i desetljećima tema o kojoj se dosta govori. Cijene rastu, mjesta nema i mnoge sredine na različite načine pokušavaju ublažiti te probleme.

Koprivničko-križevačka županija ima model sufinanciranja smještaja starijih osoba u domovima, a broj korisnika tih subvencija raste iz godine u godinu. Tako je, primjerice, zadnjeg dana prosinca 2020. godine sufinanciranjem bilo obuhvaćeno 214 osoba, a zadnjeg dana lanjskog prosinca 324 starije osobe s područja županije. U tri godine zabilježen je porast od 50 posto.

U županijskoj upravi tumače da je riječ o osobama starije životne dobi te onima koji zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju zahtijevaju stalnu tuđu pomoć i njegu. Na sufinanciranje smještaja lani je utrošeno ukupno blizu 233.000 eura. Kako su protekle godine, s rastom drugih cijena, i cijene troškova smještaja u domovima znatno porasle, Županija je još jednom odlučila povećati iznos kojim sufinancira boravak u domovima za starije. Od ove je godine na snazi i nova odluka Županijske skupštine kojom se sufinanciranje troškova smještaja omogućuje starijim i nemoćnim osobama s prebivalištem na području županije, a koje su smještene i u domovima u drugim županijama, odnosno drugim dijelovima Hrvatske.

Na pitanje kako riješiti kroničan manjak smještajnih kapaciteta u javnim domovima, župan Darko Koren podsjeća da odgovor na taj izazov moraju dati i država i privatna inicijativa.

– Kapacitet našeg doma za starije u Koprivnici je 270 kreveta i naš je interes da se to poveća na 350 do 400 mjesta. No to u postojećem sustavu financiranja nije moguće. Jednostavno ta ideja nije naišla na potporu državnih struktura. Veseli nas da postoji interes za otvaranje manjih privatnih obiteljskih domova, što smo vjerojatno i mi potaknuli našim modelom sufinanciranja smještaja. Ti su domovi, naravno, skuplji od onih institucionalnih, odnosno javnih koje financiraju država i županija – prisnažuje župan Darko Koren. Kako god bilo, Županija nastavlja sufinancirati smještaj korisnika u domovima za starije te će i dalje voditi računa o inflaciji i drugim parametrima koji utječu na troškove života najranjivije populacije.

storyeditor/2024-07-14/djeca_-_kamp.jpeg Ljetne dječje aktivnosti u Slavonskom Brodu Od nogometa i plivanja do animacije i programiranja storyeditor/2024-07-12/a_hitna_foto_kristijan_toplak.jpg Vozači hitne i saniteta godišnje naprave više od 1,2 milijuna kilometara Županija kupila pet novih vozila za sanitetski prijevoz storyeditor/2024-07-05/a_vrtic_mikleus_foto_kristijan_toplak.jpg virovitičko-podravska županija U Mikleušu počela gradnja novog dječjeg vrtića za 32 mališana